BiH
5

Kriminal i korupcija najveći problem bh. društva

SRNA
Najveći problem u društvu su kriminal i opšta korupcija i svi zajedno treba da preduzmu adekvatne mjere da bi ti problemi bili rješavani na najbolji način, saglasili su se učesnici radionice pod nazivom "Učešće civilnog društva u demokratskom nadzoru nad obavještajno-sigurnosnim sektorom u BiH".

Tokom radionice, koju je organizovala Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, rečeno je da se preduzimanje adekvatnih mjera protiv krilinala i korupcije može postići dijalogom i komunikacijom koji su temelji demokratskog društva, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je istaknuto, u oblasti nadzora nad obavještajno-bezbjednosnim sektorom veliku važnost ima Bezbjednosni sporazum između BiH i NATO-a, a treba težiti što skorijem ispunjavanju ostalih uslova koji proizilaze iz njega. 

Posebno je naglašeno da izvršna vlast treba ispuniti obaveze u vezi sa sertifikacijom registara i podregistara za razmjenu povjerljivih podataka sa EU i NATO. 

Tokom rasprave istaknuta je uloga portparola u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Učesnici radionice su istakli da posredstvom nadležnih tijela treba učiniti sve da bi agencija što prije dobila portparola, radi blagovremenog i transparentnog informisanja javnosti o njenim aktivnostima. 

Učesnici su razmijenili mišljenja i u vezi sa uređenjem sistema revizije, posebno revizije učinka, da bi bile otklonjene uočene nepravilnosti u radu Obavještajno-sigurnosne agencije.