MUP RS
0

Krijumčaren "veoma opasan" eksploziv

FENA
Simultanom akcijom policije Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH uspjele su prekinuti ustaljenu krijumčarsku mrežu koja je iz BiH u države EU krijumčarila veće količine oružja i eksploziva za potrebe organizovanih kriminalnih grupa u državama EU.

U okviru zajedničke operacije, koja je započela u drugoj polovini ovog ljeta zaplijenjeno je 62 kg eksploziva „pentrit“, 10 automatskih pušaka M-70, 18 raketnih bacača tipa „zolja“, pištolj „glock“, automatski pištolj škorpion, sačmarica, malokalibarska puška, 40 detonatora, različito streljivo za automatske puške i mitraljeze, te različiti djelove oružja.

"Eksploziv koji je krijumčaren veoma je opasan za ljude i objekte, a proizvodio se za potrebe jugoslovenske vojske. Primjera radi eksploziv „pentrit“ je 1,7 jači od „TNT-a“. Cijena kilograma u Sloveniji je oko 700 eura, a u državama EU još veća", saopćeno je iz MUPRS-a koji donosi podatke koji su o ovoj akciji danas rečeni na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Kod pretresa osumnjičenih iz BiH pronađeno je 43 kg vojnog eksploziva „pentrit“, osam raketnih bacača tipa "zolja", 10 automatskih pušaka, nekoliko automatskih pištolja, velika količina detonatora, različita municije, pribor za punjenje oružja i različiti djelovi oružja.

Operacija je zaključena hapšenjem osumnjičenih koje se istovremeno odvijalo u Sloveniji i BiH.

U BiH su uhapšeni Velimir Mihajlović, Slobodan Peulić, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Njima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.