BiH
0

Kreso: Tvrdnje medija iskonstruisane

SRNA
Meddžida Kreso
Meddžida Kreso
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso odbacila je tvrdnje pojedinih medija da je ona spriječila Tužilaštvo BiH da potpiše Protokol o saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, ocjenivši ih iskonstruisanim.

Ona tvrdi da optužbe pojedinih medija na njen račun ne doprinose stvaranju atmosfere u kojoj se može voditi demokratska rasprava. "Na ovaj način će se osujetiti akademska i profesionalna zajednica od davanja stručnog mišljenja zbog bojazni da će se sve izrečeno dovesti u politički kontekst i biti predmet utvrđivanja odgovornosti za dato mišljenje", navodi Kreso.

Ona je istakla da je stručni osvrt na tekst Protokola dala ne samo kao predsjednica Suda BiH, već i kao osoba pozvana da učestvuje u svim procesima u vezi sa provođenjem reformi u pravosuđu poput Strukturisanog dijaloga, Startegije za rad na predmetima ratnih zločina.

"Moralna i profesionalna obaveza bila je javno upozoriti na manjkavosti dokumenta i sigurno da se mišljenje pojedinca, dato nakon odustajanja od potpisivanja Protokola, nikako ne može koristiti kao razlog za njegovo nepotpisivanje, ukoliko su svi bili uvjereni u njegovu ispravnost", navodi se u demantiju predsjednice Suda BiH.

Tužilaštvo BiH izdalo je početkom decembra saopštenje u kojem se navodi da je 28. novembra dobilo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojim upozorava ovu pravosudnu institituciju da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime BiH, te da je to razlog otkazivanja potpisivanja ovog Protokola.

Prema pisanju određenih medija, Kreso je nagovorila člana Predsedništva BiH Željka Komšića da blokira potpisivanje protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije da bi spriječila mogućnost da Beograd procesuira odgovorne za ratne zločine nad Srbima u BiH.