BiH
1

Kreso: Suđenja u BiH su efikasna i jeftinija od suđenja u međunarodnim sudovima

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je u obraćanju prisutnim na današnjoj konferenciji posvećenoj 20.godišnjem radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju istakla da se pokazalo u proteklom periodu da su suđenja u Sudu BiH efikasna i mnogo jeftinija od suđenja u međunarodnim sudovima.

Dodala je da je Sud BiH u procesu uspostavljanja Odjela za ratne zločine u svemu imao veliku podršku Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

"Naš odjel za ratne zločine radi po svim međunarodnim standardima i na osnovu naslijeđa koje nam je ostavio MKSJ", rekla je Kreso te naglasila da se nada da će Sud BiH i dalje imati nepodijeljenu podršku svih relevantnih institucija u svom radu.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da se posljednjih godina desilo nešto neobično, a to je da se u potragu za nestalim uključilo na stotine eksperata koji su prikupljali uzorke i pomagali porodicama da dođu do svojih najmilijih.

"Naš mandat je bio da nađemo dokaze za zločine koji su počinjeni, a sada pomažemo u traženju nestalih. Od 1990. prošli smo dug put i on mora biti nastavljen jer porodice nestalih ne samo da žele informaciju o svojim najmilijim već žele i pravdu za njih", rekla je Bomberger.

U radu dvodnevne konferencije koja se održava u Sarajevu sudjeluje predsjednik ICTY-a Theodor Meron, koji je izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama.

Konferencija je počela jučer sastancima.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, među kojima u Sarajevu nisu predstavnici Tužilaštva tog suda, učesnici konferencije su zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.