BiH
0

Krešo Lučić se izjasnio da nije kriv

FENA
Krešo Lučić, kojeg optužnica tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, izjasnio se danas pred Sudom BiH u Sarajevu da nije kriv u pogledu činjeničnih navoda iz optužnice.

Prema navodima optužnice, Krešo Lučić je, u svojstvu zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kreševo, u okviru napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na teritoriji općina Kreševo, Kiseljak, Busovača i Vitez, izvršio i učestvovao, među osatlim, u zatvaranju i mučenju civila.

Optužnica navodi da je Lučić u junu i julu 1993. godine u komandi vojne policije Kreševo mučio zatvorene Bošnjake koji su dovedeni iz logora "Šunje" te navodno naredio podređenim vojnim policajcima da ih i oni muče.

Lučićev branitelj Krešimir Zubak najavo je da će odbrana iznijeti prethodni prigovor na optužnicu. Uložio je prijedlog za prijenos nadležnosti s ovog na drugi sud, tačnije na Kantonalni sud u Travniku, koji je , kaza je, po mjestu izvršenja i nadležan za ovaj predmet.

Sud će razmotriti i početkom naredne sedmice odlučiti i o prijedlogu odbrane za određenje druge mjere koja osigurava prisustvo optuženog u ovom postupku.

Zubak smatra da postoji dovoljno razloga da se Lučić brani sa slobode, navodeći da se njegov branjenik dobrovoljno prijavio Sudu BiH te da svoju predaju nije uvjetovao time da mu se ne odredi pritvor. Dodao je kako činjenica što Lučić ima i državljanstvo BiH i državljanstvo Hrvatske ne znači da će pobjeći.

''Moj branjenik će se odazvati na svaku sudski poziv. Neće pobjeći iz Širokog Brijega, jer tamo su supruga i troje djece, a i sam jedva čeka da se ovaj cijeli proces završi'', kazao je Zubak naglašavajući i spremnost da Krešo Lučić Sudu BiH kao garanciju preda osobnu putovnicu.