BiH
0

Krešo Lučić osuđen na šest godina

FENA
Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je optuženi Krešo Lučić oglašen krivim za djelo zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora od šest godina.

U obrazloženju presude Sud je naveo da je Krešo Lučić od aprila do kraja septembra 1993. učestvovao u širokom ili sistematičnom napadu vojske i vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko stanovništvo na teritoriji općine Kreševo. Kao komandant vojne policije HVO-a Kreševo učestvovao je u zatvaranju i mučenju bošnjačkog stanovništva. U junu i julu 1993. godine s pripadnicima Vojne policije Kreševo protupravno je lišio slobode bošnjačko stanovništvo Kreševa i sela Rakova Noga, Crnići, Bjelovići, Bukve i Ramići, a zatim naredio njihovo zatvaranje u prostorije Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i u hangar „Šunje“ u Kreševu, gdje ih je u junu i julu 1993. u Glavnom štabu Vojne policije Kreševo mučio.

Zatvorenici nisu imali dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći i svakodnevno su odvođeni na prinudne radove.

Krešo Lučić je rođen 1969. u Kreševu. Pritvor mu je određen 27. aprila 2006., a šest mjeseci kasnije Sud je potvrdio optužnicu. Sudskom naredbom od 19. januara 2007. godine optuženi Lučić je pušten na slobodu, uz pružanje jemstva u vrijednosti od najmanje 200.000 KM i uz obavezu poštivanja mjera zabrane.

Glavni pretres je započeo 14. februara 2007., a završen je 14. septembra.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 27. aprila 2006. do 19. januara 2007. godine bit će uračunato u kaznu zatvora.