BiH
1

Kreso: Istrajat ćemo u borbi protiv političkih pritisaka

FENA
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Meddžida Kreso (Foto: Klix.ba)
Rad Suda Bosne i Hercegovine u 2013. godini obilježen je brojnim uspjesima, ali i značajnim problemima i izazovima. Nažalost, tu godinu su, prije svega, obilježili kontinuirana negativna kampanja i pokušaji ugrožavanja Suda, ocijenila je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u izjavi za Agenciju Fena.

"Neutemeljeni napadi i pritisci na Sud su tokom godine poprimali različite oblike, od instruirane medijske kampanje, preko izrade novog zakona o sudovima Bosne i Hercegovine kojim se nastojala umanjiti nadležnost i izmijeniti struktura i način rada Suda BiH", kazala je Kreso, sumirajući dešavanja u vezi s djelovanjem državnog suda u 2013. godini.

Navodi da je bilo i pokušaja da se rad sudija ocjenjuje na zakonski neutemeljen način, dok je norma za ocjenu rada na kompleksnim predmetima i dalje nerealna i ugrožava kvalitetno procesuiranje.

"Konačno, zloupotrebom i pogrešnim tumačenjem stavova iz presude Evropskog suda za ljudska prava izvršen je najveći udar na kredibilitet i povjerenje javnosti u rad Suda BiH", upozorava Kreso.

Istovremeno, naglašava da je, uprkos borbi protiv političkih pritisaka i nasrtaja na Sud kao državni pravosudni organ, ponosna što je Sud BiH nastavio profesionalno raditi i uprkos kriznim situacijama postigao zavidne rezultate.

Predsjednica Suda BiH podsjeća da je uspješno realiziran Plan za 2013. godinu, te održana ažurnost Suda u radu na predmetima, naročito u okviru Krivičnog referata.

Po njenim riječima, Sud BiH je u 2013. ispunio svoje obaveze iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, unaprijedio interne procedure, radio na jačanju ljudskih kapaciteta i materijalnih uvjeta rada, te ostvario saradnju s relevantnim međunarodnim institucijama, učestvovao na značajnim regionalnim stručnim skupovima i unaprijedio saradnju s drugim sudovima i u BiH i izvan nje...

"I u 2014. godini, Sud planira da nastavi sa svim ovim aktivnostima, s prvenstvenim ciljem unapređenja efikasnosti u radu na predmetima, kao i da nastavi intenzivan rad na predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala i time da doprinos borbi protiv nekažnjivosti", precizira Kreso, navodeći da će ovaj sud istrajati u borbi protiv političkih pritisaka i nasrtaja.

Iako bih željela da vjeruje suprotno, predsjednica Suda BiH izražava bojazan da će se većina prisutnih problema prenijeti i u narednu godinu, uz opasku da nije optimist da će naredna godina proteći u većem poštivanju sudske nezavisnosti.

"Međutim, mi ćemo ostati istrajni u beskompromisnom insistiranju da sve strukture poštuju rad i nezavisnost Suda BiH", poručila je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u izjavi za Fenu.