BiH
0

Krešić u Sofiji na sastanku o inicijativi za prevenciju katastrofa

FENA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić će danas sudjelovati na ministarskom sastanku o Inicijativi za pripravnost i prevenciju katastrofa Procesa suradnje jugoistočne Europe, koji će se održati u Sofiji.

Vlada Bugarske je domaćin ovog ministarskoga sastanka, kojem će prethoditi Regionalni sastanak Inicijative, u čijem radu će sudjelovati uz predstavnike iz Bosne i Hercegovine i Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldova, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Cilj ministarskog sastanka je usvajanje i potpisivanje zajedničke Izjave kojom će se potvrditi opredjeljenost zemalja potpisnica da surađuju u oblasti upravljanja u katastrofama, a od posebnog je značaja jačanje suradnje s Mehanizmom civilne zaštitie EU-a i Inicijative za smanjenje rizika od nesreća.

Krešić će u svom obraćanju naglasiti značaj dobre regionalne suradnje i opredjeljenost BiH za nošenje svog dijela odgovornosti na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu u djelovanju pri svim eventualnim prirodnim i drugim nesrećama i u upravljanju u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Posebice će iznijeti iskustvo kvalitetne regionalne suradnje, koje je BiH imala prošle godine kada je bila pogođena šumskim požarima velikih razmjera u južnom dijelu zemlje koji graniči s Republikom Hrvatskom, kada su se zajedničke vatrogasne snage BiH i Republike Hrvatske uspješno suprotstavile požarima i prevladali sve kritične situacije.

Na marginama ovoga ministarskoga sastanka Krešić će imati bilateralne susrete s ministrima zemlje domaćina i Grčke.