BiH
0

Krešić: Reforma policije potrebna zbog BiH i "trulog policijskog sustava"

FENA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić vjeruje da Okvirni plan za kreiranje i usvajanje zakona potrebnih za uspostavljanje policijskih tijela na nivou BiH, koji je ove sedmice usvojilo Vijeće ministara, predstavlja iskorak u pozitivnom smjeru.

On je u razgovoru za Fenu izjavio da je dobro da je reforma policije konačno započela.

Prema ovom planu, Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg, u roku od sedam dana će imenovati radnu grupu za izradu zakona na osnovu kojih će biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.

Radnu grupu će sačinjavati predstavnici državnih ministarstava sigurnosti i pravde, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, lični predstavnici predsjedavjućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i predsjednika vlada FBiH i RS-a Nedžada Brankovića i Milorada Dodika, zatim lični predstavnik gradonačelnika Distrikta Brčko i direktor Granične policije BiH. Predsjedavajućeg grupe imenovat će predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sjednicama Radne grupe, u svojstvu promatrača, prisustvovat će predstavnici OHR-a, EUPM-a i Ambasade SAD-a.

Krešić je podsjetio da je Radna grupa dužna da do 15. februara dostavi Vijeću ministara nacrt zakona na osnovu kojih će se formirati ova tijela, te da će se njeni sastanci održavati najmanje jednom sedmično i da će se o svim pitanjima odlučivati konsenzusom.

Zamjenik ministra sigurnosti smatra da će Okvirni plan biti proveden ne zbog međunarodne zajednice, nego isključivo zbog BiH i "trenutno truloga policijskog sustava u BiH".

On duboko vjeruje da će s aspekta reforme policije biti ispunjeni uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom do roka predviđenog ovim planom.

Upitan na kraju da prokomkentira izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zamjenik ministra sigurnosti Krešić je rekao kako vjeruje da će direktor SIPA-e "biti izabran vrlo brzo kroz redovnu proceduru u Vijeću ministara BiH".