BiH
0

Krešić na seminaru o katastrofama uzrokovanim terorizmom

FENA
Mijo Krešić
Mijo Krešić
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić na otvaranju 5. regionalnog seminara o upravljanju u katastrofama uzrokovanim terorističkim djelovanjem naglasio je opredijeljenost svih institucija i struktura vlasti u BiH za borbu protiv terorizma.

Dvodnevni seminar započeo je danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Združene komande NATO-a u Napulju i Komande NATO-a u BiH, a okupio je brojne sudionike iz NATO-a, zemalja regiona te nadležnih institucija BiH.

Krešić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 2006. usvojilo Strategiju za borbu protiv terorizma za period 2006.-2009., a u toku je izrada nacrta nove strategije 2010.-2013. godina.

U skladu s tom strategijom u BiH je poduzeto niz akivnosti na jačanju zakonske regulative i nadležnih institucija u ovoj oblasti, kadrovski i materijalno.

„Važno je da svaka država ima mogućnost adekvatnog odgovora na moguću terorističku prijetnju. To se, pored izgradnje vlastitih odbrambenosigurnosnih kapaciteta, ostvaruje i kroz aktivnu regionalnu saradnju“, istakao je Krešić.

Dodao je da je Vijeće ministara prošle godine u skladu sa Strategijom usvojilo Plan civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje njihovih posljedica. Planom su definirane faze upravljanja i koordinacija odgovora u slučaju terorističkog napada i jasno predstavljene nadležnosti i aktivnosti uključenih institucija na svim nivioma vlasti, kako civilnih organa i institucija, tako Ministarstva odbrane i OSBiH u domenu civilno-vojne saradnje.

Ovaj seminar će obuhvatiti obuku o implementaciji usvojenog Plana civilno-vojne saradnje, a cilj seminara je da učesnici razmjene iskustva i sagledaju svoju ulogu i odgovornosti u slučaju eventualne stvarne situacije upravljanja u katastrofama. Na seminaru će biti predstavljena i iskustva pojedinih zemalja i NATO-a iz te oblasti.

Komandant NATO-ovog štaba u Sarajevu general Sabato Errico naglasio je značaj dobre pripremljenosti za djelovanje u slučaju terorističkog napada. Istakao je nekoliko postignuća OSBiH, a to uključuje i odluku da se pošalju snage u Afganistan u 2010. Trenutno, kako je kazao, BiH već ima svoje oficire koji služe s danskim i njemačkim kontingentom u Afganistanu.

Errico je istakao odlučnost BiH u pristupanju u članstvo NATO-a i u tom smislu važnost da sve strukture društva ulože trud i daju podršku tom procesu.