BiH
0

Krešić: Ministarstvo sigurnosti BiH zaključit će 35 bilateralnih ugovora

FENA
Neum
Neum
Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić danas je u Neumu, u okviru radionice "Zakonodavni okvir, nadležnosti i plan institucija Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti", održao prezentaciju o aktivnostima, problemima i planovima Ministarstva sigurnosti BiH.

Cilj radionice je da se putem dijaloga sa sudionicima, predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Vijeća ministara BiH, Ministarstva obrane BiH, Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Ureda za suradnju s Interpolom, Centra za uklanjanje mina BiHMAC-a i Misije OSCE u BiH, razmotre pitanja zakonodavnog okvira, nadležnosti i planova rada institucija sigurnosnog i obrambenog sektora.

Zamjenik ministra je govorio o intenziviranju aktivnosti agencija u sastavu Ministarstva i prezentirao rezultate koje su u prethodnoj godini u oblastima finansijskog kriminala-pranja novca, kontrole ilegalnih migracija i potrage za otuđenim automobilima ostvarile SIPA, Granična policija BiH i Ured za suradnju s Interpolom.

Prezentacijom su obuhvaćeni i problemi vezani za sigurnost zemlje kao što je eskalacija terorizma u svijetu, migracijska kretanja, kriminalitet i trgovina ljudima.

Krešić je rekao da će jedna od težišnih aktivnosti Ministarstva ove godine biti bilateralna međunarodna suradnja u ukviru koje treba biti pripremljeno i zaključeno 35 ugovora, te suradnja u okviru Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kao i suradnja sa Evropskom komisijom, Vijećem Evrope, NATO-om, UN-om, UNHCR-om te ostalim organizacijama i međunarodnim projektima.

Na kraju prezentacije, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić je istaknuo potrebu za jačanjem analitičko-informacionog segmenta, kadrovske popunjenosti i unapređenja tehničke podrške u okviru ministarstva i policijsko sigurnosnih agencija kako bi se učinkovitije odgovorilo zahtjevima euroatlanskih integracija.