BiH
0

Krešić: BiH će imati dovoljno graničnih prijelaza za promet robe

FENA
Predsjedavajući Državne komisije za integrirano upravljanje granicom Bosne i Hercegovine Mijo Krešić izjavio je danas da će BiH imati dovoljno međunarodnih graničnih prijelaza za promet robe i nakon ulaska Hrvatske u EU.

Govoreći o aktivnostima ove komisije tokom 2011. Krešić je na pres-konferenciji u Sarajevu istakao da se vode pregovori između predstavnika Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izmjenama dvostranih međunarodnih ugovora koji se odnose na granične prijelaze i pogranični režim, uključujući i granične prijelaze sa svim inspekcijskim službama (tzv. BIP).

Granični prijelazi preko kojih će BiH moći izvoziti proizvode koji podliježu inspekcijskoj kontroli (proizvodi biljnog i životinjskog porijekla) na tržište EU, po pristupanju Hrvatske EU, jesu Stara Gradiška - Gradiška i Bijača - Metković II.

Krešić je naglasio da ti granični prijelazi moraju biti potpuno opremljeni i operativni šest mjeseci prije utvrđenog datuma ulaska Hrvatske u EU, dakle najkasnije do 1. januara 2013.

"Stav ove komisije je da s hrvatskom stranom otvorimo i treći BIP, a to je Ličko Petrovo Selo-Izačić i u toku tih razgovora očekujemo da se tako nešto postigne", kazao je Krešić dodajući da je Komisija zauzela stav da se taj broj poveća za još tri granična prijelaza.

"Očekujem da ti sporazumi budu usaglašeni početkom naredne godine i da dođemo u poziciju da ih možemo i potpisati", rekao je Krešić.

Podsjetio je da je s predstavnicima Crne Gore potpisan Sporazum o graničnim prijelazima i pograničnom prometu i da u sklopu njegovog provođenja održano je niz sastanaka.

Krešić je rekao da saradnja s predstavnicima Srbije nije ostvarena s obzirom na to da ta država nije formirala tijelo nadležno za te poslove.

"U više navrata smo diplomatskim putem i različitim kontaktima tražili da se određene aktivnosti provedu, ali do danas na zvaničnoj razini nije bilo nikakvih razgovora kada su u pitanju granični prijelazi i pogranični promet", rekao je predsjedavajući Komisije Krešić.