BiH
0

Krehić: Građani u imaju pristup informacijama, problem je u primjeni zakona

FENA
Građani u BiH imaju pristup informacijama, što je osnovno ljudsko pravo, a problem je u adekvatnoj primjeni zakona i oponiranju primjene zakona - kazala je danas u Sarajevu pomoćnica ombudsmena za ljudska prava u BiH Amira Krehić.

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) upriličio je danas u Sarajevu konferenciju povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama radi analize i prepoznavanja dosad ostvarenih pomaka u oblasti slobode pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regiona, fokusirajući se na civilno društvo i medije.

Krehić je u izjavi medijima dodala da je u posljednjih godinu dana dostignuti nivo implementacije zakona počeo da opada.

"Razlog tome su izmjene zakona na nivou FBiH, jer se žalbena procedura svodi na vođenje kod prvostepenog organa, prvo u službi za informiranje navedenog organa, a zatim kod rukovodioca organa, što u suštini kod građana stvara određenju sumnju u objektivnost i realnost odlučivanja", objasnila je.

Prema njenom mišljenju, potpisivanjem Konvencije o uvidu u službene dokumente, Agencija za zaštitu ličnih podataka je inicirala i učinila nekoliko postupaka koji nisu u skladu sa zakonom.

"Zbog toga se dogodilo da Agencija za državnu službu FBiH ukloni kompletnu bazu podataka s kandidatima koji su se prijavljivali na javne oglase za zapošljavanje u javnim službama te da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH sa svojih web stranica uklonili sve akte koji se odnose na pravomoćne presude i optužnice i donijeli pravilnike o anonimizaciji odluka, što nije u skladu s osnovnim načelnom transparentnosti", kazala je Krehić.

Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Lejla Bičakčić kazala je da je današnja konferencija vezana za obilježavanje deset godina od implementacije zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Implementacija ovog zakona je apsolutno otežana, jer građani još nemaju slobodan pristup informacijama", naglasila je.

Dodala je da nijedna vlast u demokratskoj zemlji nema pravo da ograniči informacije koje su od važnosti za građane.

"Pristup informacijama je transparentan odnos države prema građanima i to je fundament demokratskog društva. Ukoliko BiH želi da napreduje na putu demokratizacije, esencijalno je da se implementacija zakona provede na odgovarajući način", zaključila je Bičakčić.

Glavni cilj konferencije je bio istaći trenutne uvjete u pogledu implementacije prava na pristup informacijama u BiH i region i dati pregled ovog prava i njegovog značaja i u globalnim okvirima.

Poseban fokus konferencije je bio na ulozi organizacija civilnog društva koje su koristile instrumente pristupa informacijama u svom radu od samih početaka obilježavanja Dana slobode pristupa informacijama, kao i na ulogu nepristranih medija u distribuciji informacija.