BiH
0

Kredit od EIB-a za dionice Koridora Vc u iznosu od 166 miliona eura

SRNA
Federalna Vlada prihvatila je danas da se Federacija BiH zaduži kod Evropske investicione banke u iznosu do 166 miliona eura za realizaciju Projekta Koridor Vc - Druga faza, kojim je predviđen nastavak izgradnje prioritetnih dionica ukupne dužine 31 kilometar.

Riječ je o dionici Svilaj-Odžak, koja se u cijelosti nalazi u Posavskom kantonu i povezuje sjeverni dio BiH sa Hrvatskom, i dionici Tarčin-Vlakovo, koja se dijelom nalazi u Kantonu Sarajevo, a dijelom u Srednjobosanskom kantonu.

Odluka o prihvatanju zaduženja FBiH donesena je po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke.

Federalna Vlada donijela je Odluku kojom prihvata zaduženje FBiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno finansiranje Projekta olakšanja pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća u iznosu do 53.924.850 eura, što iznosi 60 posto od ukupno odobrenih sredstava za BiH.

Kredit se daje na 25 godina, uz desetogodišnjei grejs period.

Razmatrajući Informaciju o aktivnostima Federalne uprave civilne zaštite i drugih institucija tokom velikog požara na području opštine Konjic, Vlada FBiH je iz tekuće rezerve budžeta FBiH za 2012. godinu odobrila Federalnoj direkciji za civilnu avijaciju 26.173 KM, namijenjenih za plaćanje 9.516 litara goriva (kerozina) za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH.

Vlada FBiH zadužila je Federalnu direkciju robnih rezervi da osigura zalihu od 30 tona goriva (kerozina) koje bi se koristilo za angažovanje, kako helikoptera Oružanih snaga BiH, tako i letjelica susjednih i drugih država sa kojima BiH ima zaključene sporazume o pružanju međusobne pomoći u slučaju katastrofa.

Vlada FBiH dala je danas pozitivno mišljenje na Nacrt memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima.

Prema Nacrtu memoranduma, saradnja na trećim tržištima bila bi u oblastima izgradnje i inžinjeringa, turizma, namjenske, automobilske, mašinske industrije, prerade drveta, prerade hrane i u drugim oblastima, saopšteno je iz federalne Vlade.