BiH
0

Kredit od 50 miliona eura za obnovu 1.200 kilometara puteva u FBiH

FENA
Kredit od 50 miliona eura koji Evropska investiciona banka odobrava BiH u cijelosti je namijenjen za obnovu i popravak oko 1.184 kilometara postojeće putne mreže na 109 dionica u Federaciji BiH.

Osnovni razlozi za prihvatanje tog kreditnog zaduženja od Evropske investicione banke, kako ističu iz Vlade, jesu podizanje nivoa usluga na cestovnoj mreži, usklađivanje s potrebama društveno-ekonomskog razvoja i osiguranje sigurnosti prometa.

Vlada FBiH je već odobrila i Ugovor o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke za taj projekt čiji je naziv „Rehabilitacija cesta u Federaciji BiH“, a prijedlog tog kreditnog zaduženja bit će podnesen Parlamentu FBiH na usvajanje.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti za zaključivanje predugovora o tom kreditu, dok je Federalno ministarstvo finansija zaduženo da s Direkcijom cesta FBiH koja je obveznik vraćanja kredita zaključi odgovarajući ugovor.

Rok otplate tog kredita je najduže 18 godina dok bi grace period trebao da iznosi šest godina. Rokovi otplate trebalo bi da teku od datuma povlačenja svake tranše, dok će se datum plaćanja odrediti na datum isplate svake tranše.