Ministarstvo za finansije BiH
0

Kredit od 19,3 miliona eura za Državni zatvor BiH

Sarajevo-x.com
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar za finansije i trezor Dragan Vrankić i viceguverner Razvojne banke Vijeća Europe Imre Tarafas potpisali su danas u Sarajevu Okvirni finasijski sporazum između naše zemlje i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za "Projekat izgradnje Državnog zatvora BiH", u vrijednosti 19,3 miliona eura. Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik ministra za pravdu Srđan Arnaut.

"Bosna i Hercegovina, uz pomoć međunarodne zajednice, svoje napore kontinuirano usmjerava na realizaciju aktivnosti u sektoru reforme pravosudnog sistema. Da bi se osigurala vladavina prava, što znači održao i poboljšao rad pravosuđa, tužiteljstva i policije na svim nivoima u BiH, potrebno je unaprijediti infrastukturu pravosudnog sistema – izgraditi kapacitete za služenje kazni pritvora i zatvora pri Sudu BiH i Uredu javnog tužitelja. Pritvorske i zatvorske jedinice, koje se nalaze u entititima su zastarjele i ne odgovaraju standardima glede prostora i sadržaja za pritvorene / zatvorene osobe", kazao je ministar Vrankić, zahvalivši na pomoći CEB-u, Delegaciji EK-a te vladama Švedske i SAD-a, koji raspoloživim fondovima izravno participiraju u ovom projektu. Naglasio je, da CEB subvencionira i kamatne stope za ovaj kredit.

Istaknuvši da je ovaj projekat važan ne samo za jačanje kapaciteta zatvora već i za jačanje prava u Bosni i Hercegovini, viceguverner Tarafaš je naglasio da je prilagođen i evropskim standardima. Naveo je i da je CEB u BiH uključen s blizu 21 milion eura u zdravstvu, 125 miliona eura pomoći za mala i srednja poduzeća i razvoj malih općina te s ukupno 16 miliona eura za državne grantove.

U finansiranju Projekta izgradnje Državnog zatvora BiH, ukupne vrijednosti 39,6 miliona eura, budžet BiH sudjeluje s 6,77 miliona eura, a projekat je uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2010. do 2012. godine.