BiH
72

Krečanska inicijativa: Adaptacija DTV Partizan dobila punu podršku građana

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U tuzlanskom naselju Kreka, na platou ispred Stensa, održan je skup građana koji su snažno podržali inicijativu UG Kreka o adaptaciji nekadašnje zgrade DTV Partizan.

Uz bogat kulturni program, govorilo se o formiranju naselja, društvenim aktivnostima iz prošlog stoljeća, kao i stremljenjima da građani ovog naselja u skorijoj budućnosti dobiju objekat u kojem će se realizovati različite aktivnosti.

"Organizovali smo skup kako bi animirali građane i gradske vijećnike da se krene sa realizacijom adaptacije zgrade DTV Partizana. Predali smo zahtjev Gradskom vijeću još prije šest mjeseci, ali oni izgleda imaju važnijeg posla tako još nismo dobili odgovor", kaže Derviš Čičko, član Udruženja građana Kreka.

Gradonačelnik Jasmin Imamović zbog ranije preuzetih obaveza, kako je naveo u pismenom obraćanju, nije mogao prisustvovati skupu, ali je dao podršku inicijativi Krečana. Njegov pomoćnik Kemal Kurević rekao je kako su već preduzete određene aktivnosti te da će struka dati svoj sud da li se trenutna zgrada DTV Partizan može adaptirati ili će se započeti gradnja novog objekta.

Međutim, nekadašnji načelnik Tuzle Selim Bešlagić podsjetio je na odluku Općinskog vijeća iz 2001. godine i pozvao aktuelne gradske vijećnike da samo implementiraju pomenutu odluku.

Inače, Odlukom Općinskog sekretarijata za narodnu odbranu objekat DTV Partizan je stavljen na raspolaganje izbjegličkim općinama, a dio kapaciteta korišten je i za skladištenje humanitarne pomoći. Odlukom je naloženo i da se prestankom korištenja objekat mora vratiti u pređašnje stanje i imati istu namjenu, ali se to nikada nije dogodilo.

Objekat je godinama propadao, bio je stjecište osoba problematičnog ponašanja, dok građani Kreke nisu imali mjesto za druženje, ambulantu, internet klub...

Inicijativom i adaptacijom DTV Partizan Krečani žele sve te sadržaje imati na jednom mjestu, ali je važnije, kako navode, što će se sačuvati objekat koji je po svemu historijski spomenik jednog prošlog vremena i naselja koje se imalo i ima čime dičiti.