BiH
64

Kreativci oduševili Banjalučane rukotvorinama

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Na prvom jesenjem sajmu kreativaca u Banjaluci, predstavilo se oko 20 izlagača, a moglo se kupit sve od ručno rađenog nakita, slika, antikviteta, dekoracija, preko prirodne kometike i tradicionalnih instrumenata, pa sve do odjeće.

Prema riječima Aleksandra Matića, jednog od organizatora jesenjeg sajma, ukoliko je suditi po današnjem broju posjetitelja Banja Luka ima veliki broj ljubitelja ručnih radova i unikatnih djela.

"Recimo da je ovo jedan mali eksperiment, jer smo prvi put organizovali sajam i to u sklopu kafića. Znači, htjeli smo napraviti nešto drugačije, jednu opuštenu atmosferu, gdje posjetioci sajma uz piće mogu pogledati razne korisne stvari i mogu slobodno reći mala umjetnička djela'', kaže Aleksandar koji inače već osam godina pravi unikatne zidne satove.

Također dodaje, da je u planu da ovakvih događaja bude što više u budućnosti, jer je to jedinstvena prilika da se kreativci okupe na jednom mjestu i da građani uživo mogu vidjeti njihove radove.

Na sajmu su se mogle naći i tradicionalni makedonski muzički instrumenti, ali i ogrlice, naušnice i prstenje od ohridskog bisera. Kako su nam rekli na ovom štandu, ohridski biseri se prave od unutrašnjeg dijela školje i krljušti ribe plašice svojstvene jezeru Ohrid, po čemu je ovaj tip bisera i poznat i unikatan u svjetu.