BiH
0

Kravica: Svjedočenje Miroslava Deronjića odgođeno zbog bolesti

BIRN
Miroslav Deronjić, haški osuđenik, zbog bolesti neće dati iskaz pred Sudom BiH u Sarajevu na suđenju 11-orici optuženih za genocid. Tužilaštvo je ranije najavilo da će Deronjić dati iskaz putem videolinka iz zatvora u Švedskoj, gdje se nalazi na odsluženju 10-godišnje zatvorske kazne.

Dva dana prije zakazanog svjedočenja, Sudskom vijeću koje predsjedava na ovom suđenju stiglo je pismo u kojem stoji da Deronjić "zbog lošeg zdravstvenog stanja" nije u mogućnosti pojaviti se kao svjedok. Naime, prema sadržaju ovog pisma, Miroslav Deronjić boluje od karcinoma.

Magnus Broberg, liječnik koji je potpisao pismo upućeno Sudu BiH, konstatovao je kako je Deronjić u “terminalnom stanju metastaze raka”, što je, kako je pojašnjeno, posljednja faza ove bolesti. U dopisu nije precizirano o kojoj vrsti karcinoma je riječ, već samo da se radi o metastazi.

Liječnik je pojasnio da je “mentalna bistrina kod pacijenta u ovoj fazi bolesti promjenjiva”, te je i to još jedan od razloga zbog kojih Deronjić ne može svjedočiti.

Najzad, u izvještaju stoji kako nema izgleda za poboljšanje stanja u kojem se Miroslav Deronjić nalazi, te se kao svjedok neće moći pojaviti na ovom suđenju, niti ubuduće.

Miroslav Deronjić, bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, u junu 2005. je pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Glogova u maju 1992. kada je ubijeno više od 60 Bošnjaka.

Deronjić, kojeg je Radovan Karadžić imenovao za svog "civilnog komesara za Srebrenicu" u julu 1995. godine, postigao je sporazum sa Haškim tribunalom u kojem je priznao krivicu, a do sada je svjedočio na nekoliko suđenja optuženima za zločine počinjene nakon pada Srebrenice.

Tužilac Ibro Bulić je predložio Sudskom vijeću da kao dokaz prihvati transkripte sa iskazom koji je Miroslav Deronjić u fazi istrage dao haškim istražiteljima, čemu se Odbrana usprotivila tvrdeći da Deronjić taj iskaz “nije dao kao svjedok, već kao osumnjičeni”.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da im preda transkripte kako bi se upoznali sa sadržajem te odlučili o njihovoj prihvatljivosti.

Nastavak suđenja je 23. maja 2007. godine, kada bi kao svjedok Tužilaštva, putem videolinka, trebao svjedočiti general Ljubomir Borovčanin, bivši komandant združenih snaga jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Borovčanin je jedan od sedam oficira vojske i policije Republike Srpske kojima se trenutno sudu u Haagu za zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici.