BiH
0

Kravica: Ljudski stampedo u Potočarima

BIRN/Sarajevo-x.com
Ljubisav Simić, svjedok Odbrane 11 optuženih za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka na farmi u selu Kravice, prisjetio se "najšokantnijeg prizora u životu" koji je kaže vidio 12. jula 1995. godine u Potočarima.

"To je bio stampedo koji se svaki čas mogao otrgnuti kontroli. Ljudi su ulazili u autobuse preskačući jedni druge“, ispričao je Simić.

Simić, bivši predsjednik Skupštine opštine Bratunac, rekao je i da su se pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) odnosili korektno prema civilima u Potočarima.

Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksander Radovanović, Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan i Milovan Matić optuženi su za saučesništvo u genocidu počinjenom nakon pada Srebrenice.

Svjedok tvrdi da se 12. jula 1995. godine sastao sa haškim bjeguncem generalom Ratkom Mladićem i predstavnicima civila iz Srebrenice, kako bi razgovarali o mogućim rješenjima za civile u Potočarima.

"Mladić im je predložio da ostanu ili idu, ali će u svakom slučaju biti osigurani. Bošnjaci su željeli evakuaciju što prije“, rekao je Simić.

Za vrijeme boravka u Potočarima tvrdi da nije vidio "ništa loše“ u odnosu pripadnika VRS-a prema Bošnjacima.

"Nisam vidio čak ni da je neko nekoga gurnuo. Vojska se ponašala kao i holandski vojnici koji su bili tu – samo su čuvali red i mir“, rekao je Simić.

O strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Kravici svjedok je rekao da je tek naknadno saznao "od direktora Zadruge Jovana Nikolića".

"Pitao sam Nikolića ko je napravio tu budalaštinu, ali on nije znao“, tvrdi Simić, koji se, kako kaže, nije htio "dalje upuštati u to jer je to posao policije i vojske“.

Suđenje se nastavlja 25. jula, kada će Odbrane ispitati još dva svjedoka.