Od ratnog Sarajeva do Velsa
315

Kraljica Elizabeta II odlikovala Bosanca Edina Hrustanovića

Piše: J. Hadžiahmetović
Edin Hrustanović, o kojem smo prije nekoliko dana pisali, zajedno sa stotinama sugrađana i dalje učestvuje u potrazi za nestalom petogodišnjakinjom April Jones. U razgovoru za portal Klix.ba, ovaj Sarajlija otkriva kako je napustio glavni grad BiH i šta trenutno radi u Velsu.
Edin Hrustanović
Edin Hrustanović
Hrustanović je rođen 1977. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Kada je počeo rat, uključio se u rad tadašnjeg Opštinskog Crvenog križa u Novom Sarajevu. Kako kaže, bio je zadužen da napravi spisak starih i iznemoglih osoba i djece mlađe od sedam godina radi pružnja humanitarne pomoći i hrane iz narodne kuhinje.

"Pod kišom granata svakodnevno sam išao u našu kancelariju obrađivati papirologiju i odnijeti ručak starim i iznemoglim osobama u svojoj mjesnoj zajednici. Tokom 1993. počele su pristizati poruke Crvenog križa koje su bile jedini način komunikacije građana opkoljenog Sarajeva sa vanjskim svijetom", kaže Hrustanović za Klix.ba.

Nakon ovoga, naš sagovornik se priključio UN-ovoj Vatrogasno-medicinskoj brigadi.

"Tu sam bio njihov prevodilac i prolazio kroz trening za mlađeg vatrogasca. Naš glavni zadatak je bila zaštita lokalnih sarajevskih vatrogasaca. Kao pripadnici UN-a, mi smo pokušavali blindiranim vozilima spriječiti njihova ranjavanja tokom intervencija i prijevoza povrijeđenih do bolnice Koševo", sjeća se Hrustanović.

Najteži trenutak, kaže, doživio je nakon što je vidio sedmogodišnjeg dječaka kojeg su ubili snajpersiti sa okolnih brda ispred Zemaljskog muzeja.

"Dvadesetak sekundi prije pogibije prišao nam je i pitao nas da li imamo bombona. Nažalost, taj dan u đžepu mog pancira nije bila nijedna bombona, iako je obično bio pun slatkiša. Bilo je i sretnih trenutaka tokom opsade kada smo uspijevali i zbrinuti mnogobrojne ljude ali, nažalost, u mislima ostaju samo oni najteži i najmračniji trenuci u opkoljenom Sarajevu", govori ovaj 35-godišnji Sarajlija.

Edin je postao rezervni oficir Kraljevskog zrakoplovstva
Edin je postao rezervni oficir Kraljevskog zrakoplovstva
Sredinom 1995., tada 17-godišnjeg Hrustanovića izmještaju u Zagreb, gdje je bio tri mjeseca. Britanska vlada mu je ponudila da ode u Veliku Britaniju i tamo nasatvi školovanje. Ponudu je prihvatio i nastanio se u Škotskoj, gdje je završio koledž i razne kurseve u Odjelu za arhitekturu i urbanizam. Nakon koledža, Hrustanović je završio i Fakultet za arhitekturu i urbanizam u Birmighamu.

"Tokom petogodišnjeg studija, u isto vrijeme sam radio kao prevodilac pri Imigracionom sektoru Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije. Godine 2001. sam diplomirao i ubrzo nakon toga postajem član Kraljevskog urbanističkog instituta sa sjedištem u Londonu. Preselio sam se u Vels i dobio posao u Kantonalnom vijeću na poziciji urbaniste, gdje i danas radim", pojašnjava Hrustanović.

Godinu dana nakon preseljenja, Edin je postao rezervni oficir Kraljevskog zrakoplovstva i stekao čin štabnog narednika.

"U svoje slobodno vrijeme redovno predajem kadetima na obuci iz geopolitičke situacije na teritoriji bivše Jugoslavije. U augustu ove godine kraljica Elizabetha II me je odlikovala Jubilarnim ordenom za zasluge koje sam stekao pri rezervnom sastavu Kraljevske avijacije u domenu edukacije i treninga kadeta", kaže Hrustanović za naš portal.

U Velsu je upoznao i djevojku sa kojom danas ima dvoipogodišnju kćerku koja je i razlog njegove potrage za nestalom April Jones.

"Kao što je BBC već objavio, ja sam pratio ovaj nemili događaj putem Facebooka i elektronskih medija. Svi smo bili prvenstveno u šoku jer se sve odvijalo u gradiću koji se nalazi u blizini", kaže Hrustanović i dodaje da nije mnogo razmišljao prije nego se priključio potrazi za petogodišnjom djevojčicom.

"Ovaj dio Velsa je nedavo proglašen jednim od najsigurnijih dijelova Velike Britanije, gdje je uobičajena praksa da se ne zaključavaju automobili i kuće, gdje kriminal skoro i ne postoji i kad se ovakvo nešto desi, to je jednostavno nezamislivo. Ovaj gradić i kanton neće više biti isti posilje ovoga", kaže Hrustanović te dodaje kako su, nažalost, male šanse da će mala April biti pronađena živa.

Danas je 11. dan potrage za April Jones. Uhapšen je Mark Bridger kojeg se sumnjiči za ubistvo.