BiH
0

Kraljevina Švedska osigurala 1,5 miliona eura za reformu javne uprave u BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars-Erik Wigren potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o švedskoj pomoći reformi javne uprave u BiH.

Ovim sporazumom Kraljevina Švedska donira 1,5 milion eura za reformu javne uprave za period od 1. januara 2008. do 31. decembra 2009. godine.

Sredstva su namijenjena za podršku Fondu za finansiranje reforme javne uprave u BiH, rečeno je na ceremoniji potpisivanja.

Kraljevina Švedska je prva zemlja s kojom je BiH potpisala ovaj sporazum. U narednom periodu će ovakvi sporazumi biti potpisani i sa vladama Velike Britanije i Holandije, te sa Evropskom komisijom.

Na ovaj način, spomenuti donatori će također osigurati po 1,5 milion eura za podršku reformi javne uprave.

Kako su istaknuli potpisnici, ovaj sporazum je veliki korak u reformi javne uprave, koja je jedan od preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SAA).

Ova reforma, koja predstavlja prioritet za BiH i međunarodnu zajednicu, omogućit će stvaranje sposobnije, transparentije i efikasnije javne uprave.

-Reforma javne uprave će pomoći državi i entitetima da smanje birokratski teret i tako učine lakšim put BiH prema evropskim integracijama, kazao je ambasador Wigren.