Posjeta
0

Kralj Malezije primio članove Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić prisustvovali su državnom banketu – prijemu koji je u čast dolaska delegacije iz BiH u svojoj rezidenciji Istana Negara priredio kralj Malezije Yang Di Pertuan Agong, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prijem je počeo špalirom počasne jedinice kraljeve garde a fanfare su najavile dolazak kralja Malezije i članova Predsjedništva BiH. Intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Malezije, a zatim se prisutnima obratio kralj Malezije Yang Di Pertuan Agong.

On je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo i čast što je domaćin delegaciji iz BiH. Kazao je da ova posjeta pokazuje blisku prijateljsku vezu između BiH i Malezije, da je to važan segment unaprijeđenja odnosa između dvije zemlje te da će posjeta ojačati bilateralne odnose ali i dati poticaj zbližavanju građana dviju zemalja.

Kralj Malezije je izrazio zadovoljstvo što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i čestitao na tome. Prema njegovim riječima, BiH i Malezija imaju zajednički interes i žele da se razvijaju i surađuju na obostranu korist.

Kralj je naglasio da je Malezija u prošlosti dala doprinos obnovi BiH ali da će nastaviti da ohrabruje biznismene i ulagače da investiraju u BiH. Istakao je da Malezija želi da bude jaka u obrazovanju i izrazio zadovoljstvo činjenicom što studenti iz BiH pohađaju fakultete u Maleziji jer, kako je rekao, njihova iskustva mogu pomoći BiH ali i jačanju dugoročnih veza između dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić se u ime Predsjedništva i delegacije BiH, koja boravi u zvaničnoj posjeti Maleziji, zahvalio za prijem i dobrodošlicu te kazao da će ova posjeta dati impuls budućem unaprijeđenju odnosa.

Izrazio je zahvalnost na pomoći Malezije koju je pružila BiH i naglasio da je danas BiH stabilna zemlja sa jasnim ciljevima , a to su ulazak u EU i NATO, što će, kako je rekao, dati sigurnost bh. građanima.

On je kazao da dvije zemlje imaju sjajne bilateralne odnose i suradnju na multilateralnom nivou. Predsjedavajući Silajdžić je u svom obraćanju rekao da BiH želi da ojača odnose sa Malezijom na planu ekonomije, kulture i obrazovanja. Istakao je da su mladi ljudi iz BiH koji studiraju u Maleziji i studenti iz Malezije koji su na školovanju u BiH, najbolji primjer saradnje. Naglasio je da cijeni podršku Vlade Malezije za investiranja u BiH i da se nada da će se ulaganja nastaviti.

On je rekao kako je posjeta pokazala da se Malezija razvija ali i da je pozitivan primjer multikulturalnog i multietničkog društva, te da i BiH može dati svoj doprinos današnjem procesu globalizacije.

Predsjedavajući Silajdžić je obraćanje završio riječima da je BiH ponosna što je Maleziji prijatelj.

Prijem je završen fanfarama koje su najavile odlazak kralja Malezije i članova Predsjedništva BiH a prije odlaska delegacije BiH intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Malezije. Prijemu koji je u čast članova Predsjedništva BiH priredio kralj Malezije, prisustvovali su i premijer Malezije Abdullah Ahmad Badawi i članovi malezijske vlade, diplomatski kor te brojne zvanice.