BiH
0

Kralj Malezije dolazi u petak u BiH

FENA
U dvodnevnu privatnu posjetu Bosni i Hercegovini doputovat će 15. septembra kralj Malezije Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prema protokolu, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu visokog gosta s kraljicom dočekat će u prijepodnevnim satima delegacija s državnim ministrom za ljudska prava i izbjeglice Mirsadom Kebom na čelu.

Poslije klanjanja džuma-namaza, zajedno s domaćinom - predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem na čelu, u Malezijskoj džamiji na Novoj Breki, malezijski kralj će posjetiti Osnovnu školu « Ćamil Sijarić» na Dobrinji. Škola je obnovljena donacijama učenika i nastavnika Kraljevine Malezije. Tu će kralj razgovarati s direktorom, nastavnicima i učenicima te načelnikom Općine. Prisustvovat će školskoj priredbi organiziranoj u njegovu čast.

Za subotu, drugi dan boravka u BiH, Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong boravit će u Travniku i posjetiti Fabriku konfekcije »Borac». Uz direktora te fabrike dočekat će ga premijer Srednjobosanskog kantona i gradonačelnik Travnika. Predviđen je obilazak proizvodnih pogona, a domaćin će organizirati i modnu reviju.

Za poslijepodnevne sate planiran je dolazak u Sportsko-rekreacioni centar na Vlašiću.

Po povratku u Sarajevo, u čast malezijskog kralja ambasador Malezije u BiH Ramlan Ibrahim organizirat će prijem i večeru u hotelu «Holiday Inn».

U nedjelju u dvorani «Neretva» hotela Holiday Inn malezijski kralj će uručiti novčanu donaciju Udruženju majki i žena Srebrenice.