BiH
0

Krajišnik zahtijeva oslobađajuću presudu

NINA
U utorak, prvog dana nastavka rada u Haaškom tribunalu nakon ljetne stanke, održat će se rasprava o zahtjevu Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske, optuženog za genocid i druge ratne zločine u BiH, da pretresno vijeće donese oslobađajuću presudu u njegovu predmetu.

Po završetku dokaznog postupka tužilaštva, a prije nego što odbrana počne izvođenje svojih dokaza, optuženi ima pravo podnijeti prijedlog za oslobađanje od optužbi, a vijeće može donijeti takvu presudu ako zaključi da nije izvedeno dovoljno dokaza za njegovu krivicu.

Tužilaštvo Haaškog tribunala je završilo izvođenje svojih dokaza protiv Krajišnika 22. jula, posljednjeg radnog dana pred odmor, a Krajišnikova obrana bi trebala početi izvoditi svoje svjedoke i dokaze 12. septembra. U međuvremenu će pretresno vijeće, kojim predsjedava nizozemski sudac Alphonse Orie, odlučiti o Krajišnikovom zahtjevu za oslobađajućom presudom. Ako vijeće odbije taj zahtjev, pitanje je hoće li dokazni postupak odbrane početi u predviđeno vrijeme.

Krajišnikov branitelj, engleski advokat Nicholas Stuart, je u raspravi o obvezujućem nalogu o rasporedu, vođenoj 22. jula, kazao da odbrana nema nikakve mogućnosti da zakazanog dana počne izvođenje svojih dokaza i da će tražiti da se raspored izmijeni.

Suđenju Krajišniku počelo je 3. februara 2004. i praćeno je stalnim problemima njegove odbrane. Najprije je suspendiran njegov prvi branitelj, američki advokat srpskog porijekla Dejan Brašić, zbog financijskih prekršaja te je proces odložen. Novopostavljeni advokati su stalno tražili dodatno vrijeme za pripremu unakrsnog ispitivanja i prekidali suđenje, da bi na kraju Krajišnik zatražio da se rastane od njih i preuzme vlastitu obranu, što je sudsko vijeće odbilo.

Optužnica tereti Krajišnika za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.