ICTY
0

Krajišnik uskoro ponovo na Palama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tribunal u Haagu donio je odluku prema kojoj je Momčilu Krajišniku, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Scheveningenu, dozvoljeno da na tri dana, ne uključujući vrijeme putovanja, dođe na Pale kako bi obišao majku, saznaje BIRN Justice Report.

Kako piše u odluci, datum posjete bit će određen “u konsultacijama sa UN-ovom pritvorskom jedinicom, registrarom Tribunala i predstavnicima Sudskog vijeća”.

Krajišnik, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH, sredinom maja je podnio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu. U obrazloženju je naveo da, prije odlaska na odsluženje kazne, želi posjetiti bolesnu majku, koja živi na području općine Pale.

Krajišnik je naveo da, s obzirom da je suđenje okončano, njegov boravak izvan pritvora neće naštetiti žrtvama, svjedocima “ili bilo kome drugom”, niti će imati kontakt s medijima.

Također je naveo da nema opasnosti od bijega s obzirom da ima 64 godine i da je već proveo devet godina u pritvoru, a da nikada nije bio u bijegu.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom zahtjevu smatrajući da nema dovoljno dokaza da je Krajišnikova majka u tako lošem zdravstvenom stanju da je mora sada posjetiti, što vijeće koje je donosilo odluku nije uvažilo.

Krajišnik će biti ispraćen na aerodrom u Amsterdamu, te predat vlastima Republike Srpske, koje će ga pratiti tokom putovanja, u odlasku i povratku.

“Vlasti država kroz koje će proći zadržat će ga u pritvoru za vrijeme tranzita... i uhapsiti ga ukoliko pokuša pobjeći”, navodi se dalje u odluci.

Za vrijeme boravka na teritoriji BiH, Krajišnik će morati poštovati niz uslova, počevši od toga da će 24 sata biti po nadzorom policije RS-a, da neće moći napuštati teritoriju Pala “izuzev puta do aerodroma”, da će predati dokumente bilo Evropskoj policiji, bilo Državnom tužilaštvu ili policiji na Palama, da će svaku noć provesti u pritvoru na Palama, te da će tamošnje vlasti svaki dan Tribunalu podnijeti izvještaj o njegovom kretanju.

Također mu je naloženo da o svom suđenju ne smije razgovarati s bilo kime, te da neće kontaktirati sa svjedocima ili žrtvama.

Tribunal je također naložio da će sve troškove transporta snositi vlasti Republike Srpske, kao i troškove njegovog boravka, te da će snositi odgovornost da ga uhapse u slučaju kršenja bilo kojeg od uslova.

Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrba tokom rata u BiH.