Jelko Kacin
0

"Krajišnik nije problem, problem su Mladić i Hadžić"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Stjecanje uvjeta za prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika na slobodu mene ne zanima. Ono što me zanima je kako što prije uhapsiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića i kako ih što prije izvesti pred Sud u Hagu, suditi im i osuditi ih, prokomentirao je danas u Sarajevu informaciju o mogućnosti da Momčilo Krajišnik bude prijevremeno pušten na slobodu član Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

"Krajišnik i Biljana Plavšić nisu dio problema. Oni su izašli pred Sud i odsjedili veliki dio te kazne i mislim da je to stvar koju jednostavno treba prepustiti pravnoj državi, kazao je Kacin.

Dodao je da smatra da "ukoliko nakon svega što su napravili Krajišnik i Plavšić žele doći u BiH, onda im to treba i omogućiti".

"Druga stvar su oni koji se još uvijek kriju. Njima treba suziti manevarski prostor i tu priču završiti. Srbija mora okončati suradnju s Hagom upravo isporučenjem Mladića i Hadžića", istakao je Kacin.

Pojasnio je bi suđenje zločincima Mladićevog i Hadžićevog kalibra, u bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana prouzrokovalo mnogo gnjeva te otvorilo mnogo ratnih rana.

"Stoga je najbolje da se taj proces provede van zapadnog Balkana", zaključio je Kacin.

Krajišnik, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, je, saopćio je njegov tim za odbranu, prema engleskom zakonodavstvu stekao pravo da se obrati vijeću u Hagu za prijevremeno puštanje na slobodu.