BiH
22

Krajišnik na Palama organizovao skup, posredno se obratio i Karadžić

Anadolija
Momčilo Krajišnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Momčilo Krajišnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nepuna dva mjeseca nakon što je pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji poslije odsluženja dvije trećine kazne, bivši predsjednik Skupštine Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini Momčilo Krajišnik, koji je zbog ratnih zločina u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, organizirao je danas na Palama obilježavanje 22 godišnjica od održavanja sjednice prvog saziva tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH.

Kako prenose mediji u bh. entitetu Republika Srpska (RS), "održavanjem prve poslijeratne sjednice prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH", na Palama su obilježene 22 godine od njenog osnivanja i prvog zasjedanja, "kada su postavljeni temelji Republike Srpske".

Na sjednici je usvojena Deklaracija o pomirenju i osnovama za rješenje političke i ekonomske krize u BiH. Deklaracija poziva na suživot, oprost i pomirenje svih naroda u BiH, ali i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i RS.

Skupu se, posredstvom njegove supruge Ljiljane Zelen Karadžić, obratio i haški optuženik i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić.

"Ne snosimo odgovornost za ovu vrstu promjena, naprotiv možemo da budemo ponosni, što smo na nedemokratske poteze odgovorili demokratskim sredstvima, uobličavanjem naše države, naše jedinice u BiH, i to zasnovane na aktima, dokumentima, najlegalnije i najlegitmnije donesenim", napisao je Karadžić u pismu kojeg je pročitala Zelen Karadžić.

Skupu su prisustvovali nekadašnji članovi tzv. Skupštine. Nije se pojavio niko od predstavnika aktualne vlasti RS.

Krajišnik je u uvodnom obraćanju kazao je kako je osnivanje ovog tijela bio jedan od najvažnijih događaja u historiji srpskog naroda u BiH.

"Posljednje dvije decenije u sebi su sublimirale najslavniji deo istorije Srba zapadno od Drine. Svaka od posljednjih 20 godina mogla bi biti jubilej, koji bi se mogao slaviti sam za sebe. Te godine su vredne jer u sebi sadrže rezultate niza napora kroz istoriju, a na prijelazu 21. veka, ostvarenih", kazao je Krajišnik.

Obilježavanje početka provođenja zločina

Ratni član Predsjedništva BiH dr. Ejup Ganić kazao je za agenciju Anadolija da je žalosno da se održavaju skupovi poput onog na Palama.

"Takvim skupovima obilježava se početak provođenja zločina u BiH", rekao je Ganić.

On je rekao da srpsko rukovodstvo nikada nije iskreno prihvatilo Dejtonski sporazum te da su samo uzimali ono što im se sviđalo, a ignorirali sve ostalo.

Akademik Muhamed Filipović ocijenio je da skupovi poput onog koji je danas organizirao Momčilo Krajišnik jesu dokaz da ''ti ljudi nisu odustali od osnovnog cilja, a to je da likvidiraju BiH i da njen dio pripoje Srbiji''.

On je nadalje istakao da su to ranije pokušali vojno učiniti, a da je sadašnja strategija okrenuta ka tome da prije ili kasnije dobiju međunarodnu dozvolu za odvajanje od BiH.

"Ta ideja je stabilna. Ona je stara 150 godina i na njoj su radile sve snage srpskog naroda, pa i srpski komunisti. Zašto sada? Zato što se, ipak, pokazuje da dugoročno Republika Srpska nije održiva i da se dugoročno ne može realizirati. Neko sada smatra da tu ideju ponovo treba oživjeti na novim osnovama", istakao je Filipović.

Podsjetimo, nepunih deset dana nakon što je Radovan Karadžić sa govornice Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine zaprijetio da će ''muslimanski narod možda i nestati ako bude rata ovdje'', 24. oktobra 1991. godine 77 zastupnika Srba je napustilo Skupštinu Socijalističke Republike BiH i osnovalo svoju. Od toga, njih 72 su bila iz SDS-a, jedan iz Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i četvorica iz Saveza reformskih snaga Ante Markovića. Kasnije im se pridružilo još 11 zastupnika.

Za predsjednika tzv. Skupštine izabran je Krajišnik, donesena je deklaracija o ostanku srpskog naroda u BiH u sastavu tadašnje Jugoslavije, a za predsjednika Kluba zastupnika Srba izabran je Vojislav Maksimović.