BiH
5

Krajina: Na narednoj sjednici o poravnanju prihoda između entiteta

FENA
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine Ante Krajina potvrdio je danas u Banjoj Luci da očekuje da se na narednoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH otvori i pitanje poravnanja prihoda od indirektnih poreza između entiteta.

Napomenuo da u prijedlogu privremenog poravnanja iz 2012.godine stoji da RS duguje sredstva FBiH, ali i napominje da se trebaju sagledati svi argumenti i činjenice.

"Imamo određenih problema i jedan period neporavnan", rekao je Krajina u izjavi novinarima i podsjetio da su ostale i tužbe RS po osnovu kamata uz vezi s ranijim dugovanjima za taj entitet.

On je podsjetio da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj sjednici usvojio Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za januar-mart 2014. godine.

Prema ovoj odluci, utvrđeni su privremeni koeficijenti za raspodjelu prihoda koji za prvi kvartal ove godine iznose 63,46 posto za Federaciju BiH, 32,99 posto za Republiku Srpsku i za Brčko Distrikt 3,55 posto.

I ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija kaže da bi, ukoliko bi ovi koeficijenti za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa ostali na godišnjem nivou, to za RS značilo povećanje od 14,5 miliona KM.

Smatra ipak da model podjele prihoda po privremenim koeficijentima nije dobar i da trebamo napraviti predvidiviji i sigurniji sistem raspodjele indirektnih poreza.

On kaže teško je sa sigurnošću reći kako će se kretati prihodi od indirektnih poreza u ovoj godini, ali sve procjene govore da se može očekivati rast bruto društvenog proizvoda, što bi za posljedicu trebalo da ima i rast indirektnih poreza u BiH.

Ipak, sve zavisi i od rada UIO, te aktivnosti na spriječavanju utaje poreza.