BiH
6

Krajina iznenađen odlukom Budimira: Ne mogu dokučiti to

Klix.ba
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Ante Krajina, ministar finansija Federacije BiH, kojeg je danas smijenio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kaže da je odluka ishitrena.

Ova odluka je uslijedila nakon što Krajina nije reagovao na Budimirovu urgenciju za isplatu invalidnina ratnim vojnim invalidima u četiri općine u Zapadnohercegovačkom kantonu. Inače, prijedlog premijera Nikšića iz decebra 2012. godine podrazumijevao je smjenu osam ministara u Vladi Federacije.

"Ne mogu dokučiti to. Najvjerovatnije se radi o jednoj vizionarskoj odluci. To će vrijeme pokazati, a nama običnim smrtnicima u ovom momentu to nije dostupno", kazao je Krajina za Federalnu televiziju.

Postavlja se pitanje ko će u narednom periodu biti potpisnik naloga za isplate iz budžeta. Prema Zakonu o izvršenju budžeta FBiH, sve naloge za budžetske isplate potpisuju ministar finansija i premijer. Rješenje će se brzo morati tražiti. Ante Krajina nema nikakve šanse da ostane na poziciji ministra. Ustav Federacije BiH je precizan. Odluku o smjeni donosi predsjednik Federacije i ona je konačna

"Predsjednik Federacije na prijedlog premijera smjenjuje ministre u Vladi Federacije BiH. To je jedina odredba koja definiše tu situaciju", izjavio je za FTV Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Vladi FBiH sada postoje tri neformalna bloka. Na jednoj je strani sedam SDP-ovih ministara i premijer, na drugoj su četiri ministra iz SDA, a na trećoj grupa ministara okupljena oko Jerka Ivankovića Lijanovića bez kojeg bi bilo nemoguće donijeti ikakvu odluku.

Upravo u toj situaciji ministar Lijanović bi mogao igrati ključnu ulogu. Za svaku odluku Vlade FBiH, kada su svi ministri prisutni, potrebno je 9 glasova. U posljednje vrijeme, Ante Krajina je pratio glasanje SDP-ovih ministara koji su mu obećali poziciju direktora OdRaza.

Stoga je smjena Ante Krajine vrlo bitna za ministre okupljene oko ministra Ivankovića Lijanovića. U Vladi FBiH odlaskom Krajine ponovo je nastala pat pozicija, a bez Ivankovića Lijanovića bi, upravo, u toj situaciji mogao imati ključnu ulogu priključujući se SDP-ovim na jednoj, odnosno, SDA-ovim ministrima na drugoj strani, javlja FTV.