Od Baščaršije do Marindvora
0

Krajem marta rekonstrukcija tramvajske pruge

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Rekonstrukcija tramvajske pruge od Baščaršije do Marindvora bi trebala početi krajem marta, kazao je za Sarajevo-x.com Haris Lulić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Moramo prije svega sačekati bolje vremenske uvjete. Prema projektu, na šinama ne smije biti snijega, dok temperatura zraka mora biti oko 20 stepeni. Radilo bi se u dvije faze. Prva podrazumijeva zamjenu šina na dijelu od Holiday Inna do skretnice kod Higijenskog zavoda. Ujedno bi se radila i skretnica za 'šesticu', dok bi u tom periodu tramvaji saobraćali do Tehničke škole. Tokom praznika za Prvi maj, to bi trebalo biti završeno”.

Druga faza radova, navodi Lulić, jeste rekonstrukcija pruge od skretnice do Baščaršije i sve bi trebalo biti završeno do početka nove ljetne sezone. Za radove je potrebno oko šest miliona KM, koje će Kanton osigurati iz kreditnih zaduženja.

“Mi već u budžetu imamo million KM, što je dovoljno za početak radova. Ostatak kreditnih sredstava trebali bismo uskoro dobiti. Ovom rekonstrukcijom će trenje biti znatno smanjeno, a samim tim i pruga će trajati mnogo duže, tačnije nekih 25 do 30 godina. Smanjit će se i buka u gradu, dok će udobnost i sigurnost putnika biti znatno poboljšana”, tvrdi Lulić.

Novi projekt će smanjiti i troškove održavanja vozila. Do sada su, kaže Lulić, svake godine bacani deseci hiljada maraka na krpljenje rupa oko šina, koje ne mogu dugo izdržati, te bi i taj problem konačno bio riješen.