BiH
0

Krajem februara nastavak suđenja Iliji Jurišiću

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Glavni pretres na suđenju Iliji Jurišiću u slučaju poznatom kao "Tuzlanska kolona" zakazan je za kraj februara ove godine.

Tada će biti ispitani svjedoci predloženi po nalogu Apelacionog suda u Beogradu.

Sudsko vijeće je za ročište zakazano za 27., 28. i 29. februara, pozvalo sve komandante CJB-a Tuzla, koji su učestvovali u operaciji povlačenja jedinica JNA iz Tuzle 15. maja 1992. godine.

Svi pozvani svjedoci, prema riječima predsjednika Fondacije Istina Pravda Pomirenje Tuzla Sinana Alića, spremni su svjedočiti.

Podsjeća da je od 15. janura u Srbiji na snazi novi Krivični Zakon čija primjena je počela i na nivou Višeg suda u Beogradu. Kako će se on reflektovati na slučaj Ilije Jurišića znaće se krajem februara.

" Znamo da istragu više neće voditi Sudsko vijeće. Sada to treba da radi Tužilaštvo. To automatski znači da će svjedoci odbrane i tužilaštva biti drugačije tretirani. Moguće je da se dovede u pitanje i vještačenje urađeno u prvom postupku po nalogu Suda i koje je je ne samo diskutabilno nego je sramotno ", kazao je Alić.

Smatra da će nakon 29. februara mnoge stvari biti jasnije.

"I odbrana i mi procjenjujemo da oni moraju osloboditi Iliju samo je pitanje kako će se izvući sa što manje štete kako bi sačuvali obraz", naovdi Alić.

Već naredne sedmice počinje se sa pripremom svjedoka, ali i tehničkih pitanja, budući da će jedan broj svejdoka putovati u Beograd.