Rudo Vidović
0

'Krajem 2010. BiH počinje pružati usluge zračnog prometa'

FENA
Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović izrazio je danas uvjerenje da će do kraja konca iduće godine BiH početi s pružanjem usluga aviokompanijama koje prelijeću domaći zračni prostor.

"Sve aktivnosti oko ATM strategije, koje su do sada urađene u zakonodavnom smislu, su završene. Tehničke pripreme su pri kraju, a u tijeku je završetak aktivnosti u Vijeću ministara vezano za potvrđivanja članova Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnom prometu BiH, čije će sjedište biti u Mostaru", kazao je Vidović nakon današnjeg sastanka u Mostaru s entitetskim resornim ministrima Nailom Šećkanovićem i Nedjeljkom Čubrilovićem.

"Ovo je velik i značajan projekt za BiH, jer će po prvi put BiH kontrolirati svoj zračni prostor. To su do sada činili centri iz Zagreba i Beograd", napomenuo je Vidović.

On je na konferenciji za novinare istaknuo da je na sastanku formirano koordinacijsko tijelo od tri ministra koje će pratiti projekat spomenute agencije, a dogovoreno je i da državni ministar učini dodatni napor za što skorijim formiranjem vijeća te agencije.

"Bez ovog vijeća ne mogu se donijeti odgovarajući akti i odgovarajuće procedure vezano za funkcioniranje same Agencije", upozorio je federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.

Napomenuo je da je rok završetka ATM strategije 1. april iduće godine, kada bi se trebalo početi sa testnim razdobljem prelaska entitetskih direkcija za civilno zrakoplovstvo na državni nivo.

"Sve do uspostave providera i Agencije , entitetske direkcije će sasvim normalno funkcionirati i obavljati svoje zadatke", kazao je Šećkanović.

Na sastanku ministara za promet i komunikacije bilo je riječi i o problematici izgradnje autocesta, o poštanskom prometu, o međunarodnim autobusnim linijama između BiH i Srbije, plovnosti rijeke Save, raspodjela sredstava od GSM licenci te o cestovnom prijevozu.

Što se tiče situacije oko izgradnje autocesta, federalni ministar Nail Šećkanović istaknuo je da će Federacija BiH do kraja marta potpisati tri ugovora o nastavku izgradnje autoceste između Kaknja i Zenice te da će se intenzivirati aktivnosti oko izgradnje tzv. sarajevske zaobilaznice.

"S obzirom da su 'odmrznuta' sredstva koja se prikupljaju po osnovu akcize iz maloprodajne cijene tekućih goriva, mi ćemo 20 miliona KM usmjeriti za rješavanje eksproprijacije zemljišta za sarajevsku zaobilaznicu, a 10 miliona usmjerit ćemo za rješavanje zatvorenog sistema naplate između Jošanice i Kaknja", pojasnio je Šećkanović.

Na novinarski upit dokle se stiglo s rješavanjem spornog dijela Koridora Vc kod Blagaja i Počitelja, na konferenciji je istaknuto da je stručno povjerenstvo predložila moguća rješenja, koja će razmotriti Radna grupa Vlade FBiH na čelu s premijerom Mustafom Mujezinovićem te Odbor za praćenje projekata Koridora Vc na čelu s državnim ministrom financija Draganom Vrankićem.

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović napomenuo je da je njegovo ministarstvo posljednjih mjeseci intenzivno radilo na uređenju propisa iz oblasti iz cestovnog prometa, te da su odabrane institucije koje će u idućih šest mjeseci uvesti sustav homolagacije i certificiranja.

"Još je važnije da će BiH početkom iduće godine konačno postati članica TIR sistema. To je vrlo važno za naše autoprijevoznike koji voze u inostranstvo, prvenstveno zbog carinskih olakšica i prednosti na graničnim prijelazima koje ovo članstvo omogućava", kazao je Vidović.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o još jednom neuspjelom pokušaju da se izabere generalni direktor tvrtke HT Mostar.

Na novinarski upit što će se poduzeti nakon što članovi Nadzornog odbora, koje je postavila Vlada FBiH, nisu htjeli dati prethodnu suglasnost o izboru generalnog direktora, federalni ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović je kazao da će o tome odlučiti nakon što dobije pisanu informaciju sa sjednice Nadzornog odbora.

"U ponedjeljak ću najvjerovatnije dobiti pisanu informaciju sa sjednice Nazdornog odbora i onda ću poduzeti odgovarajuće zakonske mjere", kazao je Šećkanović.