BiH
47

Kraj poplavama? Za izgradnju obaloutvrde na rijeci Prači 6,5 miliona KM

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U općini Pale u FBIH danas je potpisan ugovor za projekat izgradnje obaloutvrde na rijeci Prači čija je vrijednost oko 6,5 miliona KM.

Gradnju obaloutvrde u Prači najvećim će dijelom finansirati Svjetska banka, a sufinansijeri su Vlada FBIH i Agencija za vodno područje slivova rijeke Save. Za ovu malu općinu u FBIH ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata od reintegracije u FBIH do danas.

Izgradnja obaloutvrde na rijeci Prači za lokalnu zajednicu znači i riješavanje jednog od gorućih problema ove općine. Dosadašnje poplave i štete od poplava decenijama su pravile probleme stanovnicima ovog dijela BPK Goražde te uzrokovale milionske štete.

"Implementacijom ovog projekta riješavamo problem na nivou stogodišnjih voda i to lokacije na potezu naselja Prača pa sve do Hrenovice u dužini većoj od 6 kilometara", kazao je Asim Zec, načelnik Općine Pale u FBIH.

Alojz Dundjer, direktor Jedinice za implementaciju projekata Svjetske banke kazao je danas da je rok za završetak radova 11 mjeseci a od momenta kad izvodjači radova donesu validnu dokumentaciju oni mogu početi.

Sredstva za projekat izgradnje obaloutvrde na rijeci Prači osim Svjetske banke koja je osigurala najveći dio novca, obezbjedile su i Vlada Federacije BIH kao i Agencija za vodno područje rijeke Save. Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, ističe kako je projekat izgradnje obaloutvrde pokazatelj odlučnosti Vlade da bar djelimično utiče na ravnomjeran razvoj svih dijelova FBiH.

"Ni jedan kanton ili lokalna zajednica ne trebaju da se osjećaju zapostavljenima u smislu kapitalnih investicija", smatra Šemsudin Dedić, resorni ministar u Vladi FBiH.

Početak realizacije projekta izgradnje obaloutvrde na rijeci Prači, znači i mogućnost dodatnog zapošljavanja osoba sa područja ove lokalne zajednice. Emir Oković, premijer BPK Goražde kazao je ovom prilikom da ovako vrijedan projekat podrazumjeva obimne poslove, radnu snagu i građansku operativu.

Potpisnici ugovora slažu se da je tokom prikupljanja potrebne dokumentacije, općina Pale u FBIH bila veoma efikasna te da je i to bio jedan od značajanih momenata koji su uticali na odluku Svjetske banke da prihvati predloženi projekat.