BiH
361

Kraj papirnate "Slobodne Bosne": 20 godina, 1.000 izdanja i veliki doprinos bh. novinarstvu

Piše: E. S. H.
Foto: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta
Jedan od najutjecajnijih sedmičnika u Bosni i Hercegovini "Slobodna Bosna" od 1. januara 2016. godine prestaje izlaziti u papirnatom izdanju i prelazi u potpunosti u digitalnu formu.

Jubilarni 1000. broj magazina "Slobodna Bosna", čije će izdanje biti u prodaji od 29. decembra, biće ujedno i posljednji broj ovog magazina u papirnatom izdanju.

"Za 20 godina je izašlo 1.000 brojeva Slobodne Bosne i mislim da smo dali svoj doprinos u širenju slobode govora i istraživačkom novinarstvu, ali postoji tržište koje sve regulira. Tržište printanih medija je u kolapsu, pogovoto sedmičnih novina. Da bi printana novina sedmično izlazila treba čitalačka publika i marketing", rekao je za Klix.ba Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik "Slobodne Bosne", koja u ovom izdanju redovno izlazi od augusta 1995. godine.

Avdić je kazao da mu je teško govoriti šta očekuje od digitalne forme, ali da će zadržati iste profesionalne i uređivačke standardne koje su do sada imali.

"To je objektivnost, sistematičnost, istraživački karakter novinarstva i nadam se da nećemo razočarati one koji nas budu čitali", dodao je Avdić. Rekao je i da misli da je "Slobodna Bosna" jedina sedmična novina koja je izdržala 20 godina i 1.000 brojeva.

"To samo znaju zaposleni kod nas. Fahrudin Radončić je pokretao novine u nekoliko navrata, bio je 'Tjednik', pa je bio i 'Global' i nikada nije prešao neki veliki broj. Tu je i Zlatko Dizdarević kojeg jako poštujem, ali ni on nije uspio. Mislim da smo dali veliki doprinos historiji bh. novinarstva. Vidjet ćemo kako ćemo se snaći na internet tržištu", rekao je glavni i odgovorni urednik "Slobodne Bosne".

Avdić je izrazio nadu da nisu napravili krivu procjenu, te da će to vrijeme pokazati.

Za jubilarno izdanje "Slobodne Bosne" koje će biti printano na 130 stranica govori poznati književnik, esejista i intelektualac Slobodan Blagojević, zatim napravljen je paralelni intervju s dvojicom bardova bh. sporta Ivicom Osimom i Bogdanom Tanjevićem.

Također, za novogodišnji broj Slobodne Bosne intervju je dao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a o novinarstvu među ostalima govori novinarski bard Goran Milić.

Avdić je i u svojoj posljednjoj printanoj Tjednoj heftarici napisao posebnu kolumnu o posljednjem broju "Slobodne Bosne".