BiH
7

Kraj nelegalne vlasti u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Stranka demokratske akcije podržava smjenu Vlade Kantona Sarajevo (KS) jer je njeno nelegalno imenovanje uzrokovalo brojne pravne i administrativne komplikacije. Zastoj u svim segmentima života u ovom kantonu samo je dokaz nekompetentnosti i neznanja ministara, saopćeno je iz ove stranke.

"Rad odlazeće Vlade karakterizirale su odluke i prijedlozi koje nisu u skladu sa zakonom ni Ustavom. Tako je, mimo odredbi, sazvana i održana hitna sjednica na kojoj je dužnosti razriješeno i nezakonito imenovano šest kantonalnih ministara.

Odlazeći saziv Vlade KS želio je izabrati politički podobnog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA), te je pokušao poništiti legalnu odluku Senata i Upravnog odbora UNSA. Pokušali su izmijeniti zakon kako bi prve ljude policije KS-a stavili pod stranačku kontrolu. Osim toga, njihove štetne odluke donijele su anarhiju u gradskom saobraćaju, dok su problem komunalnih usluga riješili poskupljenjima i dodatnim udarima na džepove građana", navodi se u saopćenju iz Stranke demokratske akcije i dodaje:

"Smatramo da je razloga za smjenu trenutnog saziva bilo i više nego dovoljno, a prijetnje i pokušaj zastrašivanja zastupnika u Skupštini KS-a Enesa Zekovića i Eseda Radeljaša samo su još jedan od primjera na kojim principima je funkcionirala ova Vlada. SDA oštro osuđuje bilo kakvu vrstu pritiska na osobe koje obnašaju javnu funkciju. Tražimo da nadležni organi provedu detaljnu istragu te što prije procesuiraju odgovorne za ove prijetnje".