Reportaža 'Večernjih novosti'
0

KPZ Zenica: Vjerski sukobi iza zatvorskih rešetaka

Sarajevo-x.com
Srbijanske Večernje novosti posjetile su čuveni zenički zatvor, Kazneno-popravni zavod, u kojem su opisali situaciju iza zatvorskih zidina, stavljajući akcenat na "vjerske" sukobe i ugroženost zatvorenika srpske nacionalnosti.

U čuvenom zeničkom zatvoru, opjevanom i u pjesmama, boravi 821 zatvorenik, iako je objekat napravljen za smještaj njih 600. Osuđenici "leže" zbog ubistava, silovanja, razbojništava i ratnih zločina.

U kaznionici robija 36 Srba iz BiH i dvojica iz Srbije. Zamjenik direktora pokušava statističkim podacima dokazati kako od osuđenih Srba njih desetorica uživaju zatvorske povlastice i da izlaze privremeno na slobodu.

"To Srbe čini najpovlašćenijim štićenicima u zatvoru", rekao je Josip Pojavnik, zamjenik direktora zeničkog zatvora.

Ipak, s tim se ne slažu zatvorenici srpske nacionalnosti.

"Mene je jučer jedan musliman zavalio šakom u glavu u prisustvu čuvara. Dobio sam i dva prijeteća pisma, jer "islamisti" žele da me ubiju. Nalazim se u zatvoru već četvrtu godinu. Za to vrijeme su me muslimani pet puta pretukli. Srpski zatvorenici Nebojša S. i Predrag M. su ubadani nožem, a Boris Pajić je napadnut čakijom. Nisam se zvanično žalio upravi zbog torture muslimana, jer napadači kao kaznu dobiju 20 dana samice, a kada izađu, moj život je tek tada u opasnosti ", priča Milan Ševo, šezdesetgodišnji špediter iz Dervente, koji kao disciplinovani zatvorenik uvijek boravi u zoni A, koja je predviđena za najkorektnije štićenike.

Ševo je zajedno sa Borisom Pajićem zbog napada organizovao pobunu.

"Zatvor u Zenici nije surovi kazamat za Srbe. Neki od tih protesta zatvorenika srpskog porijekla bili su samo parada za medije, poput trostrukog ubice Milana Matkovića koji je u znak protesta što su mu kao Srbinu, navodno, ugrožena prava, zašio usta i štrajkovao glađu. Preselili smo ga u Novi Sad, gdje treba da odsluži 22 godine zatvora", rekao je zamjenik direktora Josip Pojavnik.