Kapacitet do 30 osuđenica
0

KPZ Kula: U martu novi objekat jedinog ženskog zatvora u BiH

SRNA
U kompleksu Kazneno-popravnog zavoda Kula u Istočnom Sarajevu u toku je izgradnja novog objekta ženskog zatvora, jedinog u Republici Srpskoj, kapaciteta do 30 osuđenica.
Foto: Srna
Foto: Srna
Direktor KPZ Kula Vukašin Crnjak izjavio je Srni da je ministar pravde Srpske Džerard Selman početkom godine donio odluku o izgradnji ženskog zatvora u KPZ Kula, jer je konstantan porast ženske populacije u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi.
"Iako je ženska u odnosu na ukupnu zatvorsku populaciju mala, i u BiH se, kao i u Evropi, kreće od tri do 10 procenata, prisutan je trend njenog porasta. U 2005. godini smo imali u prosjeku deset osuđenica na izdržavanju kazne, a u posljednjih nekoliko godina taj je broj stalno između 20 i 30", naveo je Crnjak. 

Prema njegovim riječima, prostor u kojem su zatvorenice u KPZ Kula trenutno smještene nalazi se u prizemlju upravne zgrade u kojem se nekad nalazio stacionar i nije adekvatan za njihov smještaj. 

"Iako je taj prostor prilagođen njima, one nemaju sve sadržaje koje bi prema zakonskim propisima trebalo da imaju. Zatvori su uvijek arhitektonski koncipirani kao prostori koji su namijenjeni za muškarce, a žene imaju neke posebne potrebe. Postoje neki specifični detalji i sadržaji koji moraju da budu obezbjeđeni ženama koji do sada nisu bili. Izgradnjom ovog zatvora moći ćemo da obezbjedimo sve te sadržaje" istakao je Crnjak. 

Napominjući da Zakon o izvršenju krivičnih sankcija predviđa da žene koje su trudnice i porodilje izdržavaju kaznu zatvora odvojeno od ostale osuđeničke populacije, on je kao primjer naveo da su u KPZ Kula ove godine prvi put imali slučaj da zatvorenice trudnice koja se i porodila u vrijeme izdržavanja zatvorske kazne i da će novorođenče biti sa njom godinu dana u zatvoru.

"Zato moramo imati prostor adekvatno opremljen za takve slučajeve", naglasio je Crnjak.

Prema njegovim riječima, osuđenicama koje su majke u posjetu dolaze njihova maloljetna djeca.

"Zatvorska ustanova bi za takve vrste posjeta trebalo da ima posebno projektovanu i opremljenu prostoriju da se djeca ne bi traumatizovala. Te prostorije bi trebalo da budu igraoničkog tipa, da se dijete osjeća ugodno i da ima motiv opet dođe u posjetu majci" - pojasnio je Crnjak.

Foto: Srna
Foto: Srna
On je naveo da će prostor u kojem se sada nalaze zatvorenice biti iskorišten u te svrhe, kao i za potrebe radionica u kojima se odvijaju okupacione terapije.
Za izgradnju ženskog zatvora biće iskorišten ruinirani stari objekat, u kojem su nekad bili smješteni osnovno tužilaštvo i sudska policija, iz kojeg su iselili, a koji se nalazi u neposrednoj blizini upravne zgrade KPZ Kula. 

"Već su obavljeni pripremni radovi u vlastitoj režiji čime će biti ušteđeno oko 15.000 KM. Ženski zatvor gradiće firma `Zidart` iz Mrkonjić Grada. Rok za izgradnju, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, je 60 dana, a zatvor bi trebalo da bude u funkciji u martu naredne godine", rekao je Crnjak i dodao da je vrijednost kompletnih radova oko 250.000 KM, ali da će, zahvaljujući korištenju sopstvene radne snage, biti ušteđeno 35.000 KM. 
Osim što u okviru KPZ Kula djeluje jedini ženski zatvor u Republici Srpskoj u njemu se nalazi i jedini maloljetnički zatvor u BiH. 

"U ovom trenutku u njemu se nalaze tri maloljetnika što je potpuna disproporcija u odnosu na ono što se dešava i kakvo je stanje u BiH kad je riječ o maloljetničkoj delikvencija. Od osnivanja maloljetničkog zatvora do sada nismo nikada imali više od pet osuđenih maloljetnika", naglasio je Crnjak i dodao da je službeni kapacitet maloljetničkog zatvora 40 mjesta, ali da je realni 25. 


Iako se u KPZ Kula svakodnevno mijenja brojno stanje u njemu se u pritvoru ili zatvoru nalazi oko 150 lica. Njima su obezbjeđena sva zakom predviđena prava, među kojima su i posebna ishrana i slbodno ispoljavanje vjerskih obreda. 

Tako se u vrijeme posta u zatvorskoj kuhinji posebno priprema i posna hrana, a osim kapele posvećene svetom Stefanu Dečanskom, u krugu KPZ Kula nalaze se i prostorije za vjerske obrede za katolike i muslimane. 

Ovih dana je u zgradi Skupštine opštine Istočna Ilidža održana i izložba rukotvorina, likovnih i literarnih radova osuđenika, koji će biti poklonjeni štićenicima Zavoda za žensku djecu i omladinu u Višegradu. 
Zatvor u svom sastavu ima i privrednu jedinicu Privrednik u okviru kojih se nalaze radne jedinice od kojih je jedna i restoran Kula, jedno od poznatijih mjesta u koja vole da dolaze stanovnici ne samo Istočnog Sarajeva nego i Sarajeva. 	Restoran je ove godine po prvi put renoviran od izgradnje 1972. godine, a najveći dio posla obavljen je u sopstvenom aranžmanu. 

"Kompletna rekonstrukcija koštala je oko 90.000 KM i zahvaljujuži korištenju sopstvene radne snage, napravljena je ušteda od više od 100.000 KM u odnosu na najnižu ponuđeni cijenu", pojasnio je Crnjak. 

On je najavio da se na prostoru u vlasništvu ove privredne jedinice namjerava napraviti kompleks različitih sadržaja, za šta je sačinjeno i idejno rješenje. 

"Namjera je da iduće godine u blizini restorana budu napravljeni teniski i tereni za mali fudbal, od kojih će neki biti na otvorenom, a neki u zatvorenom prostoru. Takvi tereni su deficitarni na prostoru Istočnog Sarajeva. U narednim godinama predviđena je izgradnja bazena otvorenog i zatvorenog tipa, hipodromskog prostora i etno sela", rekao je Crnjak.