Sastanak s Patrickom Moonom
0

Kozarić: Kriza u eurozoni će utjecati i na BiH

SRNA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je tokom sastanka sa ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom da će se utjecaj krize u eurozoni osjetiti i u BiH.

Napominjući da banke u BiH izvore za finansiranje kredita nalaze u zemljama Evropske unije iz kojih dolaze, Kozarić je ocijenio mogućim da će se utjecaj dužničke krize na njihove matične zemlje, odraziti i na operacije banaka u BiH.

"Sadašnji podaci pokazuju da su banke u BiH visoko likvidne i da imaju dobru kapitalizaciju, ali i probleme s nekvalitetnim kreditima koji iznose 12,6 posto od ukupno odobrenih kredita", naglasio je on.

Kozarić je dodao da se utjecaj krize odražava i na stopu ekonomskog rasta, te na strane investicije koje bilježe pad, dok nezaposlenost bilježi porast. 

Ambasador Moon pohvalio je rad Centralne banke BiH i njene napore u očuvanju monetarne stabilnosti, te ukazao na značaj uloge ove institucije, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Mun se interesovao za utjecaj svjetske krize na BiH, posebno za utjecaj kretanja u eurozoni na BiH, saopšteno je iz CBBiH.

Kozarić je ukazao i na činjenicu da BiH ima i svojih problema koji se ogledaju u zastoju u formiranju vlasti, neusvajanju budžeta, te zastoju u provođenju neophodnih reformi, što se odrazilo i nemogućnost realizovanja preostalih sredstava iz stend-baj aranžmana sa MMF-om.
Guverner je, u ime CBBiH, zahvalio i američkoj Vladi koja je posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pomogla realizaciju nekoliko projekata u CBBiH. 

"Američka pomoć u reformi platnog prometa, koja se smatra jednom od najsupješnijih reformi u BiH, a potom i u uspostavi Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica  i drugim projektima, omogućila je CBBiH kvalitenije operativno djelovanje", navodi se u saopštenju.