"Nije prekršio ni Ustav ni Zakon"
0

FOTO / Kozadra spreman na 'face to face' s predsjednikom Općinskog suda

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra je u četvrtak sazvao konferenciju za medije na kojoj je istakao da on ne blokira Općinski sud u Sarajevu, a još manje krši Ustav i Zakon, što mu je dan ranije spočitano iz tog suda.
Muhamed Kozadra (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Muhamed Kozadra (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Iz Općinskog suda su, podsjetimo, u srijedu saopćili kako je Sud finasijski potpuno blokiran od 12. marta, odnosno od održavanja konferencije za štampu na kojoj je javnost upoznata o "Kozadrinom grubom kršenju Ustava i Zakona". Od tada, kako su naveli, Općinskom sudu u Sarajevu nije dozvoljeno plaćanje nijednog dospjelog računa, a sudije nisu dobile plaću za februar.

Kozadra je na konferenciji za novinare u četvrtak obrazložio da su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH 8. marta sva ministarstva pravde i finansija u FBiH obaviještena da je prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna mjesečna netoplaća u BiH za 2011. iznosila 816 KM, što znači da je nastala zakonska obaveza korekcije plaća nosilaca pravosudnih funkcija u BiH za cijelu 2012. godinu.

"To znači da su plaće sudijama Općinskog suda za ovu godinu uvećane za oko 2,5 posto te smo mi tražili prolongiranje primjene ove zakonske obaveze na način da isplatimo plaće po starom obračunu, sve dok od Općinskog suda ne dobijemo nova rješenja s povećanim plaćama njihovih uposlenika, jer bez toga ne možemo ispuniti zakonsku obavezu. No, Salihović je odbio pristati da sudije, njih 140, prime plaće na taj način, istovremeno odobrivši da po tom principu budu isplaćeni državni službenici i namještenici u tom sudu, njih 397. Očito je da on primjenjuje dvostruke aršine i ne tretira jednako uposlenike suda", kazao je Kozadra, dodajući kako je namjera Ministarstva bila da isplati plaće po starom obračunu kako ljudima ne bi kasnila plaća i kako eventualno ne bi kasnili s otplatama kredita.

Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Kozadra je naveo i da on ničim nije blokirao rad Suda, navodeći kako je u četvrtak ujutro (dan nakon saopćenja Općinskog suda) plaćen dio materijalnih troškova ove ustanove, zajedno sa troškovima i drugih ustanova u Kantonu Sarajevo. Obrazložio je da se te isplate obavljaju po prispijeću novca u Kanton. "S obzirom na to da sam prozvan za kršenje Ustava i Zakona, moram postaviti pitanje predsjedniku Suda Goranu Salihoviću, zašto onda protiv mene nije podnio krivičnu prijavu, jer se radi o teškim optužbama. Ja bih na njegovom mjestu to učinio, kad se već odlučio u medije iznositi takve informacije i dezavuisati javnost. Također, spreman sam suočiti se 'face to face' sa Salihovićem u bilo kojoj TV emisiji", kategoričan je bio Kozadra.

Na kraju je istakao kako je novac za plaće sudija Općinskog suda spreman te da se samo čeka Salihovićevo odobrenje da plaće budu isplaćene po starom obračunu, odnosno da Ministarstvo dobije pravosnažna rješenja s ukalkulisanim povećanim plaćama sudija.