Odgovor iz Vlade KS
0

Kozadra: Ja sam ministar, a ne blagajnik direktora GRAS-a

Piše: N. J.
Muhamed Kozadra
Muhamed Kozadra
Već duže vrijeme, direktor GRAS-a Haris Kadić u medijima iznosi neistine i dezinformiše javnost, uposlenike i korisnike usluga ovog preduzeća, tvrdi ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra.

Kozadra je u saopćenju za javnost demantovao Kadićeve navode prema kojima "Kozadra godinama ne želi na vrijeme uplaćivati tranše za GRAS".

"Direktor je informisao Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo da je snimio stanje u firmi. Ako je to učinio, onda je kao ekonomista morao vidjeti, u gotovinskom toku uplate Kantona Sarajevo, da su bile 100 posto i da je najmanje 80 posto uplata bilo avansno po raznim osnovama. Dokaz ovoj konstataciji su i neopravdani avansi iz 2011. godine za studentske karte u iznosu od 513.298,78 KM, kao i uplaćen iznos od 664.910 KM za pokriće gubitka u 2011. godini", ističe Kozadra.

Negirao je i navod da GRAS u februaru 2012. od Kantona nije dobio nijednu KM.

"U budžetu za 2012. je za GRAS predviđen iznos od 27.385.000 KM. Uplate za GRAS u 2012. do 29. februara iznose 3,4 miliona KM, u kojim je iznos od 1,2 miliona KM uplaćen 3. februara. Isplate za februar 2012. godine su u toku za 164 budžetska korisnika, među kojima će biti i fakture GRAS-a, kada se ispostave", naveo je Kozadra dodajući kako o drugim navodima ne želi komentarisati, jer se nada da će se Vlada očitovati o njima, kao i resorni ministar.

"Direktor Kadić bi trebao znati da je Muhamed Kozadra ministar finansija Kantona Sarajevo, a ne njegov blagajnik i da se izvršavanje budžeta vrši u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Kantona Sarajevo, a ne naredbama Harisa Kadića. Kadić je već do sada trebao spoznati koje su mu obaveze kao prvog i najodgovornijeg u GRAS-u, među čijim obavezama je i istinito informisanje građana, uprave, Nadzornog odbora GRAS-a, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo", zaključio je ministar finansija KS.

Direktor Kadić je kratko prokomentarisao za Sarajevo-x.com kako zahvaljuje Kozadri i žali što je ministra finansija KS putem medija morao pozivati da izvršava svoje obaveze. Dok traje prepiska Kadića i Kozadre, Upravna zgrada GRAS-a je zbog dugovanja Elektrodistribuciji već nekoliko dana bez struje.