Sjednica Skupštine KS
12

Kozadra: Budžetski deficit veći od 100 miliona KM

FENA
Muhamed Kozadra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muhamed Kozadra (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju do 31. marta 2013. godine usvojili su danas na sjednici u Sarajevu zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da budžet Kantona za sljedeću godinu neće biti donesen do kraja ove kalendarske godine, Skupština je usvojila Odluku da bi se osiguralo finansiranje osnovnih funkcija Kantona u periodu do donošenja budžeta za 2013. godinu.

Odlukom je predviđeno da će se privremeno finansiranje vršiti sredstvima najviše do jedne četvrtine prihoda raspoređenih budžetom za 2012. godinu.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda većina zastupnika smatrala je da je bilo dovoljno vremena da se do 31. decembra usvoji budžet za narednu godinu te da onda ne bi bilo ni potrebe za ovakvom odlukom.

Budući da je Vlada KS-a pretrpjela dvije rekonstrukcije u protekle dvije godine i prije mjesec dana dobila treći saziv Vlade KS-a odgovornost za ovakvo stanje u budžetu sarajevskog kantona prebacivala se s jednih na druge.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra kazao je da se trenutno svode svi prihodi iz 2012. godine kao i ostali prihodi koji će po raznim drugim osnovama biti dio budžeta.

Pojasnio je ipak da jedna četvrtina ne znači četvrtina od budžeta nego od ostvarenih prihoda u budžetu u protivnom KS bi bio u istoj situaciji, a deficit koji sada iznosi više od 100 miliona KM, samo bi se još produbio.

"Tačan iznos deficita bit će utvrđen budući da je donesena odluka o obustavi izvršavanja određenih rashoda i trenutno se samo održava život u Kantonu", kazao je Kozadra, dodajući da budžet u 2013. godini mora biti prije svega stabilizirajući.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija kazao je da SDP raspolaže informacijama koje ukazuju na to da su pripreme za nacrt budžeta bile izvršene, a početkom septembra Ministarstvo finansija zatražilo je da ministarstva usklade svoje zahtjeve u skladu s prihodima.

"Prema našem stavu budžet je trebao biti usvojen u zakonskim rokovima i jedini razlog zbog kojeg to nije učinjeno je što se nova parlamentarna većina bavila smjenom prethodnog saziva Vlade", potcrtao je Fazlija.

Istaknuo je da nije jasno, s obzirom na to da je bilo dovoljno vremena, zašto nije nacrt budžeta u skupštinskoj proceduri.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković kazao je da nije bilo ni nekih beneficija kada je budžet usvajan do kraja tekuće za narednu godinu i nije rezultirao implementacijom ozbiljnih razvojnih projekata te su odluke o privremenom finansiranju u BiH prilično uobičajena praksa.

"Ona garantira isplate svih zakonskih obaveza prema budžetskim korisnicima u onom dijelu tekućih sredstava koji su zakonom propisani, a danas su svi zastupnici pokazali ozbiljnost svjesni činjenice da je ta odluka morala biti usvojena inače bi životu u KS-u stao", istaknuo je Konaković.

Nezavisni zastupnik Besim Mehmedić kazao je da je ova odluka tehnička stvar jer nije bilo rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ali je najvažnije da budžet za 2013. godinu odredi kvalitetnu politiku da se ne bi desilo da na kraju imamo "avion bez pilota".

Suština budžeta je, kaže Mehmedić, da ga dobro kontrolirate i da li se ona izvršava kako je planirano.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Nabil Naser pojasnio je da bi odluka zaista trebala biti tehnički dio, ali izlaganje ministra Kozadre apsolutno je bilo neprofesionalno.

"Iznijeti teške optužbe i kvalifikacije da je nenamjenski novac potrošila Vlada koja je bila u tom sazivu nešto više od 70 dana zaista ne mogu prihvatiti. Kozadra je učestvovao u izradi budžeta za 2012. godinu, a zastupnici SBB-a bili su protiv tog budžeta", podsjeća Naser.

Poslije pauze uslijedio je nastavak sjednice kada će se zastupnici izjašnjavati, između ostaloga, o Prijedlogu odluke o davanju garancije uime KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo u visini razlike fakturiranog i plaćenog iznosa mjesečne potrošnje prema BH Gasu d.o.o. Sarajevo.