BiH
0

Kozadra: Budžet Kantona Sarajevo 715 miliona KM

FENA
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo (KS) koja je nastavljena jutros još nije završena, ali je kantonalni ministar finansija Muhamed Kozadra kazao novinarima na pres-konferenciji da će ovogodišnji budžet biti 715 miliona KM.

Iako je Kozadra ranije kazao da ovogodišnji budžet neće moći biti veći od 662 miliona KM, a da su zahtjevi budžetskih korisnika oko 870 miliona KM, danas je to obrazložio da je planirano 670 miliona direktnih prihoda u budžet, 35 miliona od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i 10 miliona KM kreditnih zaduženja.

"Prema Dokumentu o okvirnim budžetima (DOB) planirali smo 662 miliona KM prihoda, međutim Vlada je zauzela stav da je moguće prihode povećati po sudskim, administrativnim taksama i po drugim osnovama i to je dužnost svih budžetskih korisnika", pojašnjava Kozadra.

Dodao je da je ovogodišnji budžet i razvojni i socijalni i potrošački. Kreditna zaduženja utrošit će se u kapitalne projekte u Kantonu Sarajevo koji će u budžetu KS-a biti oko 68 miliona KM. Najveći iznosi bit će utrošeni za izgradnju saobraćajnica i vodovoda.

"Upošljavanje je zaustavljeno u svim budžetskim institucijama, osim onog koji će biti po prirodnoj selekciji (odlasci u penziju i smrtni slučajevi). Pokušat će se iz unutrašnjih rezervi nadomjestiti radna snaga tamo gdje bude potrebno, kako bi 10.700 zaposlenih u 161 kantonalnoj instituciji uredno dobivali platu", naglasio je ministar Kozadra.

Materijalni troškovi će se neznatno uvećati u odnosu na 2010. jer će se ove godine osigurati novac za nabavljanje novih uniformi za 1.500 policajaca.

Kozadra je kazao i da je prošlogodišnji budžet, koji je iznosio 705 miliona KM, ispoštovan u potpunosti osim 35 miliona KM koje su očekivali od MMF-a te naglasio da će po završnom računu biti proglašen deficit u tom iznosu.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić na današnjoj pres-konferenciji je izrazio zadovoljstvo što će budžet moći biti na vrijeme utvrđen jer će nakon što ga Vlada danas konačno utvrdi uputiti u skupštinsku proceduru.

Vlada je vodila računa, kazao je Musić, da ovogodišnji budžet treba biti budžet štednje i stabilizacije, i dodao da će konačan dokument Nacrta budžeta za 2011. godinu kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta biti usvojen nakon okončanja današnje sjednice.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebali bi razmatrati Nacrt budžeta za 2011. godinu 17. februara, ali tačan datum bit će utvrđen na sutrašnjoj sjednici Kolegija Skupštine KS-a.