Privreda mora "disati"
0

Kovačević: Vozovi ŽRS moraju krenuti

SRNA
Željko Kovačević
Željko Kovačević
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Željko Kovačević danas je u Petrovu ponovo pozvao mašinovođe Željeznica Republike Srpske (ŽRS) "da počnu da rade", jer privreda RS-a mora prodisati punim kapacitetom.

"Ovo više nema smisla što se dešava privredi Srpske, jer pojedini privrednici, posebno u rudarstvu, trgovini i drugim djelatnostima više ne mogu da čekaju na prevoz svoje robe, zbog čega trpe velike gubitke", objasnio je Kovačević i poručio da će zbog toga posljedice snositi mašinovođe, ali i mnogi drugi.

Kovačević je naglasio da vozovi hitno moraju biti pokrenuti i da privreda Srpske mora prodisati punim kapacitetom i uspostaviti svoju infrastrukturu, a roba koja je proizvedena u Srpskoj mora ići na tržište.

"U ŽRS-u moraju riješiti problem i otkazima, suspenzijama i dovođenjem novih mašinovođa, ali vozovi moraju krenuti, ne danas, nego juče", zaključio je Kovačević.   

Mašinovođe koje su od 10. oktobra zaustavile vozove traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

Dvije kompozicije rude iz prijedorskog rudnika "Arselor mital" krenule su sinoć prema Zenici, nakon 17 dana štrajka mašinovođa u ŽRS. 

Direktor preduzeća "Arselor Mital Prijedor" Mladen Jelača potvrdio je da se dinamika transporta rude prema Željezari Zenica nastavlja i danas, te da je planiran odlazak dva do tri voza na ovom pravcu.