BiH
0

Kovačević: Prisluškivanjem se zadire u privatnost građana

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević je na pres-konferenciji u Sarajevu upriličenoj povodom evropskog Dana zaštite podataka kazao da je 2013. godinu obilježio napredak u oblasti zaštite ličnih podataka.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Prema njegovim riječima, o tome govore pokazatelji, a to stoji i u izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH, gdje se kaže da je učinjen napredak i u ovoj oblasti.

"U Agenciji za zaštitu ličnih podataka nismo, niti možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem, a ni učinjenim jer uvijek se može bolje", kazao je Kovačević.

Dodao je da su glavni nedostaci, kada je u pitanju zaštita ličnih podatka, loša zakonska rješenja, nepoštivanje propisa, loše navike i prakse i nepostojanje konkretne odgovornosti.

On je naveo da je Agencija u prošloj godini bila planirala da izvrši inspekcijske nadzore u onom dijelu koji se odnosi na zakonito presretanje i na pristup zadržanim podacima.

"Inspektori Agencije su otišli u tri operatera i tamo im je osporeno ovlaštenje za pristup određenim podacima i dokumentima. Operateri su se pozvali na procedure koje je donio zajednički Upravni odbor formiran od Vijeća ministara BiH i oni su donijeli određene procedure i označili ih stepenom tajnosti", kazao je Kovačević.

Petar Kovačević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Petar Kovačević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Istaknuo je da u Agenciji nisu zadovoljni s tim, dodajući da "zakon jasno propisuje da Agencija ima pravo pristupa svim podacima, svim informacijama, svim dokumentima i nikakva tajna ne može biti smetnja za pristup tim dokumentima“.

"Stupili smo u kontakt sa zajedničkim Upravnim odborom da bismo dobili od njih informacije o čemu se radi i na osnovu čega su donesene te procedure. Nažalost, možemo konstatovati da je Vijeće ministara donijelo odluku o formiranju zajedničkog Upravnog odbora kojim je dao i ovlaštenje ovom odboru da donosi procedure, a onda s tim procedurama da se zadire u prava pojedinaca", kazao je Kovačević.

Dodao je da ohrabruje činjenica da se radi novi zakon o elektronskim komunikcijama, "gdje je ova oblast urađena na daleko bolji način u smislu preuzimanja evropskih standarda, najboljih praksa“.

"Uzet ćemo učešće u smislu davanja mišljenja, a i kroz javnu raspravu ćemo gledati da se što bolje to pitanje riješi, jer samim prisluškivanjem zadire se u privatnost građana", kazao je Kovačević.

Na novinarsko pitanje u vezi s nezakonitim presretanjem, Kovačević je kazao da je Agencija pokrenula postupak da utvrdi da li je policija, koja ima pravo da vrši zakonito presretanje, da li to ovlaštenje radi u skladu sa zakonom.

"Nas je interesovalo da li iza svakog prisluškivanja postoji odluka suda i ništa više, i mi nismo mogli do toga doći zbog ovih određenih procedura koje je donio zajednički Upravni odbor formiran od Vijeća ministara", kazao je Kovačević.

Vlado Rogić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlado Rogić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zamjenik direktora Agencije Vlado Rogić je naveo da Agencija ozbiljno radi u svim segmentima djelovanja, od administracije, preko međunarodne suradnje i poslova iz inspekcijskog nadzora. Trudit ćemo se, dodao je, da temeljna ljudska prava - zaštita privatnosti, zaštita osobnih podataka, budu na većoj razini.

Pomoćnica direktora Sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar Samira Čampara je kazala da su u toku 2013. proveli 113 inspekcijskih nadzora, od toga su planirali 53.

Prema njenim riječima, u ovom segmetu su izabrali tri vodeća telecom operatera u BiH, 18 inspekcijskih nadzora su izvršili u različitim matičnim uredima u BiH, izvršeni su i inspekcijski nadzori u zdravstvenom sektoru. Kontrolirali su, u redovnim procedurama, i zavode za zapošljavanje i notarske urede u cijeloj BiH.

Čampara je navela da su u toku prošle godine zaprimili 107 prigovora nosilaca ličnih podataka. Najveći broj prigovora, kao i prethodnih godina, odnosio se protiv javnih organa, potom na druge subjekte koji vrše obradu ličnih podataka.

"Od ukupno 107 prigovora imamo 40 prigovora koji nisu riješeni u korist podnosilaca. Njih oko 20 je odbijeno, a ostali prigovori su odbačeni ili su postupci obustavljeni", kazala je Čampara.

Navela je da je Agencija u toku prošle godine dala i oko 215 mišljenja.

Samira Čampara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Samira Čampara (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Sve one koji su nam podnijeli takav zahtjev smo informirali i davali savjete o tome kako da obrađuju lične podatke. Najveći broj podnosilaca zahtjeva za davanje mišljenja je bio od javnog sektora", kazala je Čampara.