BiH
0

Kovačević: Preskupo plaćen Telekom Srpske

FENA
Ekonomski konsultant Milan Kovačević smatra da je cijena koju je Telekom Srbije platio za 65 posto kapitala Telekoma Srpske preskupa.

Telekom Srbija je za preuzimanje Telekoma Srpske ponudio 646 miliona eura, dok je drugi ponuđač, Telekom Austrija, ponudio negdje oko 150 miliona eura manje.

"Cijena koju je srpski Telekom platio je 40 posto veća nego ona koju je ponudio jedini drugi ponuđač. To inače znači da nije bilo velikog interesovanja. Izuzetno je važno da Telekom kotira na berzi - ta cijena je 40 posto veća nego najviša postignuta cijena na berzi, a 140 posto veća od najniže postignute cijene na berzi za isti Telekom. Tako da mi se čini da je tih 35 posto bolji pokazatelj kolika je njegova vrijednost i da je ovih 65 posto koje je Telekom Srbije kupio preskupo plaćeno", rekao je Kovačević za B92.

Bivši predsjednik Upravnog odbora Telekoma Srbije Dragor Hiber kaže da je sadašnje vlasničko stanje kompanije privremeno, jer će ubrzo doći do privatizacije Telekoma.

Hiber kaže da je politički odnos koji Vlada Srbije ima prema Republici Srpskoj uticao na to da menadžment Telekoma ima podršku u realizaciji ovakve ideje, ali se nada da to ipak nije bio glavni motiv za takvu kupovinu.