BiH
0

Kovačević: Donijeti zakon o lokalnoj samoupravi

Piše: J. H.
Slaven Kovačević
Slaven Kovačević
Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 12. oktobra 2010. godine, utvrđeno je da je Kanton Sarajevo povrijedio pravo Općine Centar na lokalnu samoupravu nakon donošenja Zakona o principima lokalne samouprave FBiH iz 2006. godine.

Tom presudom utvrđeno je da je Kanton Sarajevo povrijedio pravo Općine Centar na lokalnu samoupravu u dijelovima zakona kojima se utvrđuje obaveza da KS u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o principima lokalne samouprave FBiH mora donijeti vlastiti zakon o lokalnoj samoupravi i prenijeti na općine sve nadležnosti.

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA pojasnio jedan od apelanata Ustavnom sudu, prethodni predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo i sadašnji vijećnik Slaven Kovačević neke od nadležnosti koje je potrebno prenijeti u općine su predškolsko i osnovno obrazovanje, raspolaganje prostornim uređenjem, upravljanje javnim površinama, građevinskim zemljištem, vodosnabdijevanje, parkirališta, javni prijevoz itd.

Iako je sve jasno propisano Kanton još uvijek nije utvrdio sporni zakon jer prema stavu Kovačevića postoji bojazan od razvlašćivanja Kantona u odnosu na jedinice lokalne samouprave, ali on tvrdi da ta bojazan nema pravno uporište jer bi kantonu ostale još brojne nadležnosti.

Kovačević kaže i da Kanton ne donosi ovaj zakon jer će zadržavanjem ovih nadležnosti nastaviti ubirati određene prihode za što su jedinice lokalne samouprave uskraćene, čime se čini se i krivično djelo.

"Ne vidim niti jednog razloga da KS upravlja vrtićima i osnovnim školama, da donosi urbanističke dozvole za objekte veće od 5.000 kvadratnih metara i od toga ubire prihode, da upravlja javnim parkinzima ili prostornim uređenjem i na taj način oštećuje općine za velika budžetska sredstva", ističe Kovačević.

Do sada je postojala „tiha namjera prethodne kantonalne Vlade da uputi određeni prijedlog zakona u proceduru, koji nije bio odgovarajući jer u njemu nisu bile sadržane sve nadležnosti koje treba prenijeti na jedinice lokalne samouprave kako to kaže federalni zakon i presuda Ustavnog suda FBiH“.

Osim nedonošenja zakona o lokalnoj samoupravi sporan je novousvojeni Zakon o koncesijama Kantona Sarajevo, Zakon o javnom i privatnom partnerstvu, koji nisu u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH, jer značajno onemogućavaju općinama da upravljaju svojom imovinom. Tu su i zakoni koji tretiraju javne površine, poslovne prostore, cjelokupnu društvenu imovinu, saobraćaj u mirovanju, kao i nedavno doneseni Zakon o osnovom obrazovanju koji je, također, primjer kršenja federalnog zakona i presude Ustavnog suda FBiH.

Kao rješenje Kovačević vidi donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, prijenos svih zakonom utvrđenih nadležnosti na jedinice lokalne samouprave i zakon o preraspodjeli javnih prihoda, kojim bi se finansijski podržale prenesene nadležnosti.

"Drugi je način je da Ustavni sud FBiH kada je uvidio da se njegova presuda nije ispoštovala u roku od šest mjeseci, o tome obavijesti Tužilaštvo Kantona Sarajevo tražeći pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji svjesno izbjegavaju provođenje presude", pojašnjava Kovačević i dodaje da bi to bio prvi put da kantonalni premijer i članovi Vlade odgovaraju za neprovođenje zakona.

Smatra da niko neće završiti u zatvoru, ali u slučaju izricanja kazni, makar one bile i uvjetne, svi oni bi po važećem Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine morali izgubiti svoje mandate što bi za Kovačevića bio jedini efikasan način da se bezakonju stane u kraj.