Sud BiH
0

Kovać će biti pušten iz pritvora uz jamstvo?

FENA
Sud BiH je donio odluku na osnovu koje će Anto Kovać biti pušten iz pritvora ukoliko dostavi dokaz o uknjižbi založenog prava na nepokretnu imovinu koja je ponuđena kao jamstvo. Iznos jamstva je oko 770.000 maraka.

Ako Kovać, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločin počinjen nad civilima na području općine Vitez, bude pušten iz pritvora, bit će mu određene mjere zabrane, kao što je zabrana napuštanja mjesta boravišta, te će morati predati sve putne isprave koje se vode na njegovo ime.

“Provjeravanje da li optuženi Kovać napušta mjesto boravišta vršit će pripadnici Policijske uprave Vitez u različitim terminima, ali najmanje jednom dnevno”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća koje je donijelo odluku.

Prema optužnici, Kovać je, kao zapovjednik Birgadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u hapšenju i pritvaranju civila bošnjačke nacionalnosti tokom 1993. godine u prostorije Radničkog univerziteta i SDK-a u Vitezu. Na teret mu se stavlja i da je seksualno zlostavljao dvije žene.

U odluci Sudskog vijeća se navodi da će optuženom, ukoliko prekrši ijednu od izrečenih mjera, ponovno biti određen pritvor. Kovaća su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 30. januara ove godine.

U nastavku izvođenja dokaza odbrane, saslušana su još dva svjedoka. Ankica Pranjković, bivša sekretarica zapovjednika Viteške brigade, tvrdi da je prekucavala izvještaj u kojem se navodi da su “privedene tri osobe nakon što je zaustavljeno vozilo Crvenog križa”.

“Izvještaj je trebao potpisati zapovjednik brigade Mario Čerkez ili njegov zamjenik, ali tu nisu bili prisutni, pa sam zamolila Kovaća da to potpiše”, kazala je Pranjković, navodeći da je Kovać bio zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade.

Haški tribunal je osudio Marija Čerkeza na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području srednje Bosne.

Drugi svjedok odbrane bio je Stipo Čeko, nekadašnji pomoćnik zapovjednika za logistiku Viteške brigade. On je kazao da je “vidio civile muslimanske nacionalnosti u prostorijama kina”, ali tvrdi da “nije vidio ko ih je privodio”.

Opisujući uvjete u kinosali Radničkog univerziteta u Vitezu, svjedok je kazao da su “bili solidni”, pojasnivši da je “dvorana bila čista, da su imali vodu i toalet, a i porodice su im mogle donijeti deke ako je to bilo potrebno”.

O pitanju hrane koju su zatvorenici dobijali, svjedok je kazao da je to bio “jedan suhi obrok gdje je hljeb uvijek bio svjež”.

“I zapovjedništvo brigade je imalo jedan obrok dnevno, ali kuhani, dok su pripadnici Brigadne policije imali tri obroka jer su stalno bili tu. Osiguravali su zgradu zapovjedništva, a samim time i zatvorenike”, kazao je svjedok, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar.