BiH
0

Kourkoulas sutra na ceremoniji puštanja u rad Mreže sinhronizovane i digitalizovane hijerarhije

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas sutra će zajedno s ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem i direktorom CIPS-a Sinišom Macanom učestvovati u ceremoniji uspostave i puštanja u rad Mreže sinhronizovane i digitalizovane hijerarhije (SDH), za koji je EU izdvojila oko 3,9 miliona eura podrške.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, SDH mreža je neophodna da bi se omogućila efikasna razmjena podataka, dokumenata, informacija i komunikacije među policijskim, sigurnosnim i pravosudnim institucijama u BiH.

Veliki kapacitet uspostavljene nezavisne mreže će omogućiti brzu i sigurnu komunikaciju korisnika koji će moći razmjenjivati podatke, informacije, slike, videa, glasovne podatke i dosjee.

Ovim sistemom bit će poboljšan međusobni rad i koordinacija različitih tijela i institucija u sektoru sigurnosti i pravosuđa automatizovanom razmjenom informacija, automatizovanog pristupa centralnim bazama podataka policije i CIPS-a i integriranog komuniciranja, čime se uklanjaju organizacione i operativne prepreke za dijeljenje informacija i omogućava razmjena informacija s višestruko umanjenim troškovima i na siguran način.

Direkcija CIPS-a je preuzela odgovornost upravljanja i vođenja ovog sistema u skladu s odlukom koje je donijelo Vijeće ministara BiH. Ova institucija ima izuzetno važnu ulogu u pružanju tehničke podrške svim drugim institucijama u BiH.