Sarajevo
0

Kourkoulas i Lajčak s predstavnicima NVO-a

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas susreo se, zajedno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, s predstavnicima NVO-a u BiH u Sarajevu.

Uloga sektora NVO-a u procesu evropskih integracija bila je u središtu pažnje sastanka kome su prisustvovali i predstavnici vlasti BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Učesnici su tražili mogućnost da ujedine napore u ključnim oblastima koje su od interesa za civilno društvo i Evropsku uniju i u zagovaranju evropskih integracija.

"“Pokušat ćemo da intenziviramo naš dijalog s civilnim društvom pretežno u dvije oblasti - priprema programa naše finansijske podrške za ovu zemlju i priprema našeg godišnjeg izvještaja, gdje je civilno društvo vrijedan izvor informacija za ovaj zadatak. Ohrabrujemo domaće vlasti da uzmu vodstvo u ovom konsultacijskom procesu”, rekao je ambasador Kourkoulas.

On je ukratko pomenuo tekuće programe i dostupne instrumente kroz koje EU finansira projekte civilnog društva.

Dodatno, on je objasnio da Evropska komisija finansira izradu sveobuhvatne Strategije za civilno društvo u BiH koja će biti dostupna u aprilu 2009. godine.

Ambasador Lajčak je naglasio važnost trenutka održavanja sastanka u svjetlu nedavno objavljenog Izvještaja o napretku i dokumenta kojeg su pripremili Javier Solana, visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku/generalni sekretar Vijeća Evropske unije i Olli Rehn, komesar Evropske unije za proširenje.

S tim u vezi, on je poslao jasnu poruku predstavnicima NVO-a: "Naš cilj je da kroz već uspostavljene veze podržimo redovit i koordiniran dijalog o evropskim intergracijama između vas, a s druge strane vaš dijalog sa institucijama EU i vlastima BiH. BiH može djelotvornije napredovati na putu ka EU ako poraste pritisak iz baze. Bez vašeg glasa ni jedna državna institucija se neće osjećati obaveznom da ispuni svoje zadatke.”

Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH ponovio je spremnost Direkcije da sarađuje s civilnim društvom. U tom smislu, on je pomenuo nedavno realizovane projekte koje je finansirala Evropska unija, kao što je "Zajedno u Evropu" i slični projekti u kojima su Direkcija i partneri iz civilnog društava uložili napore da bi razmijenili znanje i pružili informacije o procesu evropskih integracija građanima BiH.

Predstavnica Odbora za civilno društvo Aida Daguda je naglasila važnost kreiranja proaktivnih odnosa između vlasti BiH i civilnog društva kroz realizaciju Sporazuma kojeg su u maju 2007. godine usvojili Vijeće ministara i 400 nevladinih organizacija.

"Kako je rečeno tokom sastanka, današnji skup predstavlja tek početak dinamičnijeg i proaktivnijeg dijaloga čiji je cilj da ulogu civilnog društva u procesu evropskih integracija učini vidljivijom i značajnijom za dobrobit napretka BiH na evropskom putu," navodi se u saopćenju Delegacije EK u BiH.